Az Orbán-stáb sürgősen gyors-beszéd tanárt keres – Ki tud betanítani 7 percben a legjobban gyűlölködni?

Nagy lehet a lótás-futás Rogán minisztériumában, hiszen az Európai Unió Sargentini jelentéséről szóló vitájában Orbán miniszterelnök mindösszesen 7, azaz hét percnyi felszólalási időt kapott és utána nem válaszolhat az elhangzottakra.

A manóba…..

Orbán Viktor felszólalhat az Európai Parlament (EP) magyarországi helyzetről szóló keddi vitájában — így döntött a testület elnökét és frakcióvezetőit tömörítő Elnökök Értekezlete csütörtökön. Ugyanakkor a magyar miniszerelnök beszédének időtartamát korlátozták: csak egyszer szólalhat fel, és akkor is csupán hét percben.

Amikor Magyarországról vitáznak az Európai Parlament plenáris ülésén, olyankor Orbán Viktor rendszeresen személyesen is megjelenik, és érvel kormánya mellett. 2011 óta számos ilyen alkalom volt, és eddig mindig elég tág teret kapott mondandójának kifejtésére.

Jellemzően a vita elején 20 percig beszélhetett, és a viták végén is reagálhatott a felszólalásokra. Orbán most is bejelentkezett, hogy szeretne jövő kedden felszólalni a Sargentini-jelentésről szóló vitán. Szerdán arról szavaznak az EP-ben, hogy megindítsák-e a Magyarország elleni eljárást a jogállamiság rendszerszintű leépülése miatt.

Mivel Orbán nem EP-képviselő, ezért felszólalásait előre engedélyeztetnie kell az EP napirendjét összeállító testülettel, az elnökök értekezletével. E csoportban az EP frakcióinak az elnökei vannak.

A jelentés elfogadásához a parlament tagjainak abszolút többsége, vagyis legalább 376 képviselő igen szavazata szükséges. Judith Sargentini nem akarta megjósolni a szavazás kimenetelét. Sok függ attól, mondta, hogy jelentése mekkora támogatást kap a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt (EPP) tagjaitól. Bár a politikai csoportok közvetlenül a szavazás előtti napon – az eredeti terv szerint jövő kedden – döntenek az álláspontjukról, úgy tudjuk, az EPP valószínűleg a képviselők lelkiismeretére fogja bízni, hogy az igen vagy a nem gombot nyomják-e meg. Az EP többi nagy frakciója várhatóan egységes pártálláspontot fog megfogalmazni, ezt azonban ezúttal sem lesz kötelező betartani. A Sargentini-jelentésről valószínűleg név szerinti szavazás lesz, vagyis tudni lehet majd, ki hogyan foglalt állást.

(forrás: 444.hu)

Kapcsolódó

Junckernek, az Európai Bizottság elnökének gondot jelent a Fidesz néppárti tagsága

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük