Sorting by

×

Az „Orbánisztán” nevű rémálomnak vége! – véli a szlovén sajtó

Dr. Robert Golob, egy 55 éves villamosmérnök, sikeres cégvezető lesz Szlovénia új miniszterelnöke, miután a csupán az év elején alakult mozgalma, a Szabadság minden várakozást felülmúlva nyerte meg a parlamenti választásokat. A magyar kormányfő eurómilliós támogatásokkal kipárnázott pártfogoltjának, Janšának a pártja 11 százalékpontos különbséggel maradt alul, holott közvetlenül a választások előtt készült közvélemény-kutatások sokkal kisebb eltérést feltételeztek.

A választást egyesek népszavazásnak nevezték a Janša-rezsimről,

kimenetele után pedig fellélegezve állapították meg, hogy a rémálomnak, amit a szlovén sajtó „Orbánisztánnak” nevezett, vége – írta az Euronews.

„Holnaptól keményen fogunk dolgozni, hogy igazoljuk a bizalmat. Ezzel tartozunk azoknak, akik ma támogattak bennünket”

– ezt üzente Robert Golob a tudósítások szerint szemmel láthatóan meghatódva a nemzetnek és híveinek. Egyedül az ünnepelt, a kormányfői posztra esélyes Golob nem vett részt személyesen a győzelmi buliban. Videókonferencián jelentkezett be, mert koronavírus-fertőzése miatt a választás harmadnapjáig házi karanténba kényszerült, így még a szavazatát is csak levélben adhatta le.

„Ez a demokrácia ünnepe, és minden ember ünnepe, aki szabad életet akar élni, aki olyan akar országban élni, ahol megbecsülik, ahol tiszteletben tartják az emberi jogokat és ahol a jogállamiság érvényesül”

– szögezte le Urška Klakočar Zupančič, a Svoboda alelnöke. Alelnöktársa Európának, és közvetve Orbánnak üzent:

Nem fogjuk még egyszer cserbenhagyni Európát. Európa számíthat Szlovéniára, amely még erősebb pillére lesz a partnerségnek. Soha nem fogják azt hallani tőlünk, hogy illiberális demokrácia. Csak egy demokrácia létezik, és mi azt fogjuk helyreállítani

– jelentette be a külügyminiszteri posztra esélyes Marta Kos, aki korábban Berlinben és Bernben teljesített diplomáciai szolgálatot, két héttel a választások előtt pedig azzal sokkolta a közmédia vezetését, hogy lemondásra szólította fel őket.

Az „Orbánisztán” nevű rémálom

Hogy mit értenek Szlovéniában „Orbánisztán” alatt, azt ecsetelte nemrégiben a ljubljanai Mladina hetilap, amely a Nagy-Magyarország eszméjének ideológiai feltámadásáról írt, egy ugyanabban a lapszámában megjelent másik cikkében pedig Magyarország szlovéniai gazdasági terjeszkedésének a példáit sorolta fel.

Nagy-Magyarország szelleme sejlik fel Szlovéniában a magyar gazdasági terjeszkedés nyomán

A szlovéniai beruházások tekintetében Ausztriát megosztva Németország és Magyarország követi a második helyen. Ez utóbbi már több mint másfél milliárd eurót helyezett ki Szlovéniába. Ehhez képest Szlovénia mindössze 33 millió euró értékű beruházást eszközölt Magyarországon a szlovén nemzeti bank adatai szerint. Az OTP például két szlovén bank, az SKB és az NKBM tulajdonosa is. Ezzel tavaly a második legnagyobb bankcsoport lett Szlovéniában, csaknem egyharmados piaci részesedéssel. A második legnagyobb beruházás 120 egykori szlovéniai ÖMV benzinkút felvásárlása volt. A részben magyar állami tulajdonú MOL 301 millió eurót fizetett a hálózatért, és ezzel Magyarország a második legnagyobb olajkereskedő lett Szlovéniában.

Politikailag emlékezetesebb

volt a korábban a szlovén Telekom tulajdonába tartozó Planet TV megvásárlása, amiért a magyar miniszterelnökhöz közelálló Vida József, a TV2 médiavállalat tulajdonosa 5 millió eurót fizetett. A kormánypárthoz hű szlovéniai médiavállalkozásokba, például a Nova24TV-be öntötték a pénzt a magyar „befektetők”, a Necenzurirano tényfeltáró cikke szerint azonban az alacsony nézettségű televízió és a hasonlóan gyatra látogatottságú portálja, valamint egy hetilap kiadója kizárólag azt a célt szolgálta, hogy rajtuk keresztül jusson el a becslések szerint 12 millió euró – mai árfolyamon több mint 4.5 milliárd forint – az eltelt négy évben Janša kormányfő pártjának és választási kampányának finanszírozására.

A beruházásokat semmilyen gazdasági érdek nem indokolta, kivéve, hogy a politikai pártokról szóló szlovén törvény értelmében – Magyarországhoz hasonlóan – sem a pártok, sem kampányaik nem finanszírozhatók külföldről.

Kellett tehát közvetítő, ami révén a tiltás megkerülhető. Ezekkel a szlovéniai pénzügyi injekciókkal Orbán Viktor megerősítette befolyását és szoros politikai szövetségét Janez Janša vezette SDS és a magyar kormánypárt, a Fidesz között. További részleteket az Euronews cikkében olvashat.

Kapcsolódó

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.