Sorting by

×

Az orosz tesztek alapján kapta meg a hazai engedélyt a Szputnyik V – megszólalt az OGYÉI főigazgatója

El sem kezdték a magyar hatóságok az orosz Szputnyik V vakcina klinikai vizsgálatát, az engedélyt az orosz dokumentáció alapján adták ki, ahogy a brit-ét is. Mire tarjuk őket? – kérdezheti az ember.

2.000.000 adag az már nem semmi!

A lap emlékeztet: az orosz vakcinából (Szputnyik V) decemberben már kaptunk 6000 dózist, akkor Kásler Miklós miniszter arról beszélt, hogy ezt a készítmény klinikai hármas fázisú vizsgálatára használják. Ezt ugyanis addig még nem végezték el. Azóta viszont semmi hír nem volt arról, hogy mi történt ezzel a mennyiséggel, elindult-e a vizsgálat, olvasható a Népszaván

Azzal kapcsolatban, hogy miként áll ez a vizsgálat a portál érdeklődésére azt válaszolta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI), hogy nincsen szükség a tervezett vizsgálatokra, mert a vakcina megkapta az engedélyt az orosz klinikai vizsgálatok alapján.

„A hazai kutatás engedélyezéséhez szükséges dokumentumok benyújtását megelőzően megérkeztek az OGYÉI-hez az orosz klinikai III-as fázis előrehaladottabb, interim (köztes) eredményei is, amelyet több tízezres populáción végeztek, a beérkezett adatok pedig alátámasztották az intézet pozitív értékelését”

– idézi a lap a hatóság válaszát. (Népszava)

Némi csúsztatással ugyan de Európával takarózik az illetékes

Alighanem az eljárás kavarta hullámok késztették arra Szentiványi Mátyást az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatóját, hogy szombaton este megszólaljon az M1 műsorán:

“Előbb-utóbb az európai színtéren is megjelenik a Szputnyik V vakcina. A felelős politikusok látják a vakcinaszűkösséget, és a német kancellár is támogatásáról biztosítja a Szputnyik V vakcinát.”

A magyar engedélyeztetési folyamatról elmondta: az OGYÉI feladata a vakcina dokumentációjának átvizsgálása, kiértékelése, magát az oltóanyagot a Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálja laboratóriumban, és mindkettő szükséges az engedélyeztetéshez.

 

Szputnyik V

 

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.