Életmentés, vagy magánbiznisz? – Az orosz vakcinával kapcsolatos minden hír igaz. Vagy nem!

Mielőtt a fényességes médiahatóság körmöst osztana ki portálunknak mindenféle álhírek terjesztése miatt, előre bocsátom, hogy az alább összegezett hírcsokor valamennyi elemét elhiszem, vagyis igaznak tartom. Legfeljebb súlyos kétségeim vannak.

Elfogadom például Szlávik János főorvos úr állítását,

miszerint

„Nem szabad fanyalogni azért egy oltóanyag kapcsán, mert az esetleg keletről származik, a tudományos tényeket kell figyelembe venni!”

Igaz. Az orosz vakcinával Oroszországban már természetesen, de más országokban is oltják az embereket, márpedig nem hiszem, hogy akadna kormány, amely polgárait kétséges hatású vakcinával oltaná be – szakemberek tudtával és jóváhagyásával. Vagy igen?

Ebben van nálunk némi bökkenő!

Az EU gyógyszerészeti szakértői engedélyének megszerzése szóba sem kerül! Ráadásul több hírforrás szerint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézet (OGYÉI) által felkért külsős szakértők nem javasolták a Szputnyik V vakcina engedélyeztetését! – ugyanis fontos adatok hiányoztak vagy ellentmondásosak voltak az oltóanyag dokumentációjában. Úgy vélték, ezek tisztázásra szorultak volna. Miután véleményük ellenére másnap a szakértők sajtóhírekből értesültek arról, hogy a Szputnyik mégis megkapta az engedélyt, többen úgy döntöttek, hogy a jövőben nem vesznek részt a tanács munkájában. A Szputnyik V vakcinát jelenleg az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakértői vizsgálják, s az OGYÉI – az NNK szakvéle-ményének függvényében – támogatja a Szputnyik V vakcina felhasználását.

No mármost megkapta az engedélyt a felhasználásra a Szputnyik V, vagy még vizsgálgatják?

Vannak még szakmai kételyek az orosz oltóanyag hatásosságát illetően, vagy már nincsenek? Az EU mindenesetre büntetést helyezett kilátásba a magyar partizánkodás miatt, de a kételyek és a tények nem befolyásolták a nemzetmentő üzleti megfontolásokat. Szijjártó Péter külügyminiszter aláírta a szerződést az orosz féllel, Magyarország három ütemben vásárol a Szputnyik V vakcinából összesen 1 millió ember beoltásához elegendő mennyiséget. A lélegeztetőgépek beszerzésében már rendkívüli tapasztalatot szerzett külgazdasági defterdár magyarázatot is fűzött az akcióhoz, hogy immáron minden kétkedő jó értse a dolgok lényegét.

Íme:

„Magyarországon nem kormánypári vagy ellenzéki politikusok, nem parlamenti vagy parlamenten kívüli pártok döntenek arról, egy oltóanyagot lehet-e használni, hanem van egy olyan intézmény, a gyógyszerészeti hatóság, ahol olyan emberek dolgoznak, akik felhatalmazással és tudással rendelkeznek ahhoz, hogy ilyen döntéseket meghozzanak.“

No hát most a sürgető körülményekre való tekintettel az illetékesek sürgősen meghozták a szakmai döntést,

és a NNK véghatározata is csak még picinykét várat magára. Addig is a végtelenül ködös, és a szokásos fideszes pofátlansággal kísért akció hátterének némi megvilágításához Oroszországból is érkezett információ. A TASZSZ hírügynökség repítette világgá Andrej Bisztrickij (nem egészségügyi) egyetemi profeszszor véleményét:

a magyar vásárlás megerősíti, hogy az orosz vakcina legalábbis nem rosszabb, de talán jobb is a többinél, és a feltételezéseknek megfelelően, meglehetősen hosszan hat. Ezzel Oroszország (piaci) pozíciója jobb lett, mint előtte volt, és erősödött az ország jó hírneve.

Köztudomású, hogy a magyar kormány gondosan ápolja Oroszországgal a jó viszonyt,

ami nagyon helyes, és bizony lehetséges, hogy a fénysebességű vakcinavásárlás a jó viszony testérivé fejlesztésének egyik fázisa. (Az már csak rosszindulatú és tényekkel semmiképp nem alátámasztott zárójeles feltételezés lehet, hogy bizniszben rejtezhet némi magánérdek, például a szokásos túlárazás, amelynek hasznát valakik lefölözik.) Miután Magyarországon a korrupcióval szemben zéró állami tolerancia érvényes, erre lépésre valójában csak az Európai Unió bürokratáinak kritikán aluli tehetetlensége kényszeríti a magyar kormányt, merthogy az EU gyógyszerei ugyan ingyen érkeznének, de ha nem érkeznek időben, akkor tenni kell valamit, még ha nincs is megbízható szakmai engedély. Mert a magyar kormány a magyar emberek védelmében cselekszik, mert ez a magyar nemzeti érdek.

Amint Szlávik doktor úr mondta, mindettől az orosz vakcina még lehet jó!

franciák

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük