Az oroszok már az autókölcsönzőben vannak

Orosz befolyás alá került a Paks II-nek milliárdos autóflottát szállító cég.

A  Paks II. Zrt. 65-85 gépkocsit vesz bérbe nyolc évre. A bruttó egymilliárdos üzletről szóló hír kedden került nyilvánosságra, de a keretszerződést már december 7-én aláírták a Mercarius Flottakezelő Kft. vezetőjével. A Mercarius közbeszerzésen nyerte el az üzletet.

A hatalmas beruházás közelébe jutott autós cég pedig a paksi szerződés megkötésével párhuzamosan – legalábbis részben – orosz befolyás alá került.

A Fővárosi Törvényszék Cégbírósága december 7-i végzése üzletrészen alapított zálogjogot jegyzett be a legnagyobb orosz pénzintézet, a Sberbank magyarországi cége javára.

A Mercarius egy másik kft.-n keresztül három magyar magánszemély, Szűcs László, Koleszár Róbert és Csizmadia Attila tulajdonában áll. Tavaly futottak be igazán, miután megnyerték egy másik állami vállalat, a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. gigatenderét: a MÁV-csoport 13,8 milliárd forintért vesz tartós bérletbe közúti gépjárműveket, összesen több mint 1300-at a cégtől.

A szakirodalom szerint az üzletrészen alapított zálogjog alkalmazásához főként akkor nyúlnak előszeretettel az üzleti élet szereplői, ha biztosíték kell a tőkebefektetések számára. A Sberbank pedig komoly szereplő az orosz terjeszkedésben.

A Sberbank Oroszország legnagyobb pénzintézete, főrészvényese az orosz jegybank. A vezérigazgató German Gref Oroszország egykori gazdasági minisztere, akit gazdasági téren ma is Vlagyimir Putyin elnök jobbkezeként emlegetnek.

(Forrás: 24.hu)

Kapcsolódó:

Szél Bernadett: eltitkolják a Paks II. ellenőrzéshez szükséges adatokat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük