Az Országos Bírói Tanács nem támogatja Varga Zsolt András jelölését a Kúria élére

Határozatot tett közzé az Országos Bírói Tanács (OBT), melyben közlik, hogy nem támogatják Varga Zsolt András jelöltnek a Kúria elnökévé történő megválasztását – írta a 444.hu.

Átrágták, döntöttek

Mint írják, az OBT a vonatkozó törvények alapján személyesen hallgatta meg a jelöltet, megismerték a szakmai életrajzát, kérdéseket intéztek hozzá, és ezután jutottak arra, hogy nem támogatják Vargát.

Indoklásuk szerint

az OBT elismeri Varga tudományos területen szerzett érdemeit, alkotmánybíróként és a legfőbb ügyész helyetteseként a tágabb értelemben vett igazságszolgáltatásban szerzett tapasztalatát, valamint személyes kvalitásait és felkészültségét. Az OBT tagjai számára meggyőző és megnyugtató volt, amit Varga a meghallgatáson a jogegység, a bírósági szervezet tekintélye, a folyamatban lévő ügyekben az utóbbi időben tapasztalt nyilvánosan megfogalmazott kritikák közbizalmat romboló hatását illetően elmondott.

„Nem lehet azonban elvonatkoztatni attól a ténytől, hogy a jelölt korábban a bírósági szervezetrendszerben egyáltalán nem végzett ítélkezési tevékenységet, tárgyalótermi tapasztalattal nem rendelkezik, a peres ügyek és a bírósági igazgatás terén gyakorlati múltja nincs. A rendszerváltás óta kizárólag olyan személy töltötte be a Legfelsőbb Bíróság, illetve Kúria elnökének tisztségét, aki ezt megelőzően hosszabb-rövidebb ideig bíróként is dolgozott”

– írják a határozatban.

Megkérdőjelezett függetlenség

Az OBT is felidézi, hogy Varga Zsolt András jelöltségét eleve két, közelmúltbeli törvénymódosítás tette lehetővé, ami

„nem feleltethető meg annak az alkotmányos elvárásnak, hogy a bírósági szervezetrendszer csúcsára a más hatalmi ágaktól független, külső szemlélő számára is pártatlannak látszó személy kerüljön. Fentiekre tekintettel az Országos Bírói Tanács a Kúria elnökének történő megválasztását nem támogatta”

– zárul a határozat, amit a bírák által maguk közül választott önkormányzati testület, az Országos Bírói Tanács jegyez.

 

súlyos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük