Az Országos Széchenyi könyvtár is bekerült az agyament NER-darálóba

Boka László, az Országos Széchényi Könyvtár Tudományos igazgatója a Facebookon azt írta, hogy az igazgatóság egyes osztályai beolvadnak a Különgyűjteményekbe, mások pótolhatatlanul felszámolódnak. Az is izgalmas, hogy emailen közölték vele, hogy vége van a Tudományos igazgatóságnak. A bejegyzést  a Munkások újsága  vette észre.

“Mondhatnám akár Adyval, hogy „Gaz fátumok másként akarják”, de így bizonyosan nem lenne igaz. Csak a hozzá nem értés és a szakmaiatlanság, illetve a párbeszéd teljes ignoranciája akarja másként, no meg esetleg azok, akiknek a konkrét eredmények, úgy tűnik, nem elégségesek, inkább szemet szúróak.”

Boka posztjában felsorolta az igazgatóság nagyobb eredményeit, és el is búcsúzott.

Jobb, méltóbb időket OSZK!

Az utóbbi közel 14 évben, amióta Boka László vezette a kutatóintézetet, építette fel az eredményeket publikáló szakkönyvkiadást és irányította a legfontosabb nagykiállításokat, az OSZK számos kutatási eredményt tudhat maga mögött, hiszen az intézmény 6 MTA doktor és 40 PhD fokozattal bíró munkatársa mellett mintegy 20, fokozat előtt álló fiatal kutatót is foglalkoztatott, s mindez meg is termette a maga gyümölcseit. Ezeréves pergamen-töredéktől a Corvina-kutatásokig szenzációszámba menő felfedezések sorát tudhatja maga mögött az intézmény, legyen szó egy Mozart-kéziratról vagy éppen lappangó Vaszary-kárpittervről, eleddig ismeretlen magyar nyelvemlékről, miniatűr héber írásos könyvecskéről, sőt, korábban eltűntnek hitt Ady-szövegről vagy meg sem írottnak gondolt Kuncz Aladár regény-részletről.

A nemzeti könyvtárat az elmúlt egy évben már a harmadik főigazgató vezeti, sorozatos botrányok kísérik működését, a kormány képtelen eldönteni, hogy elköltöztessék-e az intézményt, de az bizonyos, hogy lassú leépülése ezek szerint tovább folytatódik. Mi is írtunk az elképesztő zajról és piszokról, és a botrányos azbeszthelyzetről is.

Széchenyi könyvtár

120-150 ezer forintos nettó fizetésekért dolgoznak

Amióta Demeter Szilárd, a zenei élet társadalmiasításáért felelős szakember felügyeli az intézményt, tovább súlyosbodtak a problémák, 120-150 ezer forintos nettó fizetésekért dolgoznak évek óta többdiplomás kulturális szakemberek. Már aki eddig ottmaradt, hiszen az elmúlt évben száznál több könyvtáros mondott fel a közgyűjteményben.

Nyáron megszűnik a könyvtárosok közalkalmazotti státusza is, úgy tudjuk hamarosan tömeges felmondások várhatók a nemzeti könyvtárban- fejeződik be az idézett cikk.

Széchenyi könyvtár

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük