Az ortopéd cipészek jól elbaltázták: von der Leyennek írtak, pedig Orbán Viktornak kellett volna….

Amikor egy hete azt találgattuk, miként tervezi belevonni a “szankciókat” és “Brüsszelt” a kormány a ténybe, hogy nem fizeti ki a gyártóit az egészségbiztosítási alapkezelő, mert kimerült a keret. Péntekre kiderült: az  Ortopéd Cipőkészítők Szövetsége segítségére siet. Nyílt levelet írtak Ursula von der Leynnek…..

Műlábakon spóról a regnáló?

Információk szerint négy hete nem fizeti ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) a gyógyászati segédeszközöket előállító cégek már használatban lévő eszközeik utáni támogatást. Az érintett 180-200 cégtől nagyjából 1,5-2 milliárd forintot tartottak vissza eddig. A segédeszközök közé tartoznak többek közt a művégtagok, járógépek, fűzők és ortopéd cipők is.

„A megnövekedett számú, és néhány esetben indokolatlan felírások miatt a 2022-ben ezen támogatási jogcímre rendelkezésre álló előirányzat elfogyott”

– indokolt a finanszírozó.

Leyen, adj pénzt….

Magyarország európiai polgárai az elmúlt évek során mindig kiálltak az emberi értékek, az egészség, az alapvető emberi jogok és a megfelelő színtű betegellátáshoz való jogok teljesülése érdekében…

-kezdte levelét az OMI, OPRA és OCSZ szövetség, majd belecsaptak a lecsóba:

Ezeknek a vállalkozásoknak mára a rövidtávú működése is veszélybe került a drasztikusan emelkedő energiaárak, finanszírozási problémák és a közel két évtizedes szakmai és pénzügyi lemaradás miatt.

Megtalálták a megoldást is a szorult helyzetre:

Csatlakozva a Megyei Jogú Városok Szövetségének Elnöke 2022.szeptember 27-én Önnek írt leveléhez, – az egyedi méretre gyártott segédeszközök magyarországi szövetségei felhívjuk az Ön és az Európai Bizottság figyelmét arra, hogy célforrások hiányában az általunk képviselt területek komoly hátrányba kerültek.

…és a dübörgő magyar egészségügy, az smafu?

A magyarországi egyedi gyógyászati segédeszköz ellátási terület a felzárkóztatási célforrások hiánya miatt az alábbi folyamatos hátrányokat szenvedi el, ami kihatással van a terület mindennapi fenntarthatóságára és a munkaerő utánpótlására is:

  • a magyarországi egyedi méretre készült eszközök árai az európai átlag 25 %-át sem érik el, annak ellenére, hogy az előállítási és alapanyag költségek hasonlóak
  • a hazai betegtérítésidíjak arányaiban a legmagasabbak az EU-n belül
  • a hazai egészségbiztosítási alapkezelő (NEAK) novembertől átmenetileg nem tudta kifizetni az egyedi eszközök kiszolgálása un. járó támogatási összegeket
  • a hazai vállalkozások eladósodottsága igen magas, a cégek folyószámla és beruházási hitelekből tartják fent magukat
  • Az Unió által kötelezővé tett egészségügyi szabványoknak való megfelelés, (ISO minősítések, MDR, stb.) komoly anyagi megterhelést jelentenek a vállalkozásoknak
  • a szakmáinkra jellemző életpálya modell nem működik, igen magas az elöregedés az uniós 35 életkorhoz képest a hazai átlagéletkor 55 év.
  • jelenleg a hazai társadalombiztosítás által kiadott eszköz lista közel 50 éve nem változott, csak igen kis számban van lehetőség a korszerűbb eszközök támogatására

Kérjük, hogy képviselje a magyarországi betegellátás felzárkóztatását és biztosítsák az erre a területre járó források kifizetését a célforrások biztosításával”

-zárták közleménybe rendezett nyílt levelükben “ortopédék”.

 

Pin It on Pinterest