Az Oscar-díjért folyó versenyben marad a hírhedt brit gyermekgyilkosságról szóló rövidfilm

Vincent Lambe ír rendező nem vonja vissza az amerikai filmakadémia díjáért folyó versengésből Detainment (Letartóztatás) című filmjét, amely a múlt század leghírhedtebb nagy-britanniai gyermekgyilkosságának gyermekelkövetőiről szól.

Az áldozat szülei bojkottra szólítottak föl

Az áldozat, James Bulger szülei felháborodásuknak adtak hangot amiatt, hogy rövidfilm kategóriában Oscar-díjra jelölték a fiuk megöléséről Vincent Lambe rendezésében készült filmet, és annak bojkottjára, visszavonására szólítottak fel.

Lambe a 30 perces filmdrámát a rendőrségi jegyzőkönyvek, a két gyermekkorú elkövető – Jon Venables és Robert Thompson – kihallgatásairól készül eredeti magnófelvételek alapján készítette el. A két tízéves fiú a kétéves James Bulgert 1993-ban egy liverpooli bevásárlóközpontból édesanyjától csalta el és egy vasúti töltésen brutálisan megkínozta, majd agyonverte.

A visszavonással a film készítésének céljai hiúsulnának meg

A Detainment filmdráma számos nemzetközi filmfesztiválon díjat nyert és az amerikai filmakadémia már decemberben kiválasztotta rövidfilm kategóriában Oscar-jelölésre a kilencfilmes rövidlistát meghirdetve. Kedden pedig jelölték a végső versenybe.

„Nem fogom visszavonni az Oscarból. Ez olyan lenne, mintha el kellene égetnünk a film minden kópiáját. Ezzel a film készítésének céljait hiúsítanánk meg” – közölte a rendező csütörtökön a BBC-vel.

„A közvélemény jelenleg úgy gondolja, hogy a két elkövető egyszerűen gonosz volt, és bírálat ér mindenkit, aki ettől eltérően szólal meg és egy alternatív okot mond arról, miért tették ezt, vagy megpróbálja megérteni cselekedetüket” – hangoztatta.

Elmaradt találkozás

A film készítőit az áldozat szülői bírálták amiatt, hogy nem konzultáltak velük. Emiatt Lambe már korábban  elnézést kért. „Erről sokat és mélyen gondolkodtunk. Akartam találkozni velük, és megpróbálni megmagyarázni, miért csinálom a filmet” – mondta Lambe. Ez azonban már azután volt, hogy a filmet a mozikban és filmfesztiválokon is bemutatták. „Sajnálom, hogy korábban nem beszéltünk velük” – tette hozzá.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

Óriási felháborodás egy Oscar-díjra jelölt rövidfilm miatt

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük