Az ovisok géppisztollyal kergetik a terroristákat? – jövőre bármi előfordulhat

Szintet lépett a nemzeti kormány, szerintük akkora a terrorfenyegetettségünk, hogy az óvodáknak és az iskoláknak ki kell dolgozniuk, mit tesznek, ha eljön az idő. Nyár elejéig kaptak haladékot, hogy ötleteljenek.

Fél év laufot kaptak a magyarországi óvodák és iskolák, hogy HIT-et, vagyis Honvédelmi Intézkedési Tervet készítsenek maguknak. Erről december végén értesítette az igazgatókat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Azt nem tudni, hogy addig mi lesz velünk, ha ránk tör az ellen – lehet, hogy addig a TEK is elbír velük? Persze nem váltás idején. – de az iskoláknak küldött levél értelmében a potenciális terrorfenyegetettség miatt minden intézménynek fel kell készülnie egy

“esetlegesen bevezetendő különleges jogrendre”.

Ez azt jelenti, hogy mégsem összeesküvéselmélet volt csupán, amikor azt jövendölték egyesek, hogy Orbánék, ha szerintük indokolt, bevezetik a szükségállapotot? És – lássuk be – ki lenne erre illetékesebb, hiszen ők döntik el, hogy mi minősül fenyegetésnek. Lehet, hogy az is, ha a civilek 8-nál többen összesúgnak-búgnak? Láttunk már ilyen csodát.

A levél alapján a HIT részletes dokumentummá dagad,

ami arra jó, hogy az iskolák akkor is el tudják látni a feladatukat, ha

  • megelőző védelmi helyzet,
  • terrorveszélyhelyzet,
  • rendkívüli állapot,
  • szükségállapot, vagy
  • váratlan támadás

miatt különleges jogrendet vezetnének be az országban. 2018 júniusáig minden iskolának a saját HIT-ében kell összeírnia, hogy ilyen helyzetben milyen rendkívüi intézkedéseket hozna.

“A HIT alapján kell meghatározni a riasztás-értesítési feladatok végrehajtását, az abban érintettek meghatározott helyen és időn belüli rendelkezésre állását, a készenléti szolgálatba lépés, a honvédelmi feladat vagy a válságkezelés katonai feladati támogatásának feltételeit”

– írják. A HIT-et olyan enyhébb helyzetekben is lehet alkalmazni, amelyek még nem minősülnek különleges jogrendnek, de hogy ez pontosan mit jelent, azt nem részletezik a levélben.

A HIT-ben le kell írni,

hogy terrortámadás esetén ki és hogyan veszi fel a kapcsolatot a tanárokkal és a szülőkkel, a sikertelen kapcsolatfelvételeket pedig külön jelenteni kell a fenntartónak. Össze kell írni az iskolában levő vegyszereket is a tisztítószerektől a kémia szertáron át a fűnyíró benzinjéig, és ezeket biztonságba kell helyezni. Nyilván kell tartani az összes alkalmazott tartózkodási helyét, és külön helyet kell kijelölni az élelmiszernek és a víznek.

Különleges jogrend idején csak nagyon indokolt esetben lehet a tanárokat szabadságra engedni, és be is lehet rendelni a szabadságon levőket. Azt írják,  az intézményvezetőket munkaidő után is együtt kell tartani az épületben, és állandó készenlétben kell tartani az “egyéni védőeszközöket is”, amiket terrortámadás idején igényelni is lehet.

A minisztérium 34 oldalas mintát is küldött az iskoláknak, amelyben részletesen leírják, hogy vészhelyzet esetén milyen feladatokat kell kiosztani az iskolai dolgozók közt . Ezt ide kattintvalehet elolvasni.

L. Ritók Nóra közösségi oldalán az alábbiakat fűzte hozzá:

“Ma kaptunk egy hivatalos emailt…A HIT kötelező bevezetéséről, iskolatípustól és fenntartótól függetlenül. Azt jelenti a rövidítés, hogy Honvédelmi Intézkedési Terv. 2018.június 30-ig kell elkészíteni, beküldeni, és naprakészen tartani.

Új fogalmak vannak benne, amelyek a közneveléshez eddig nem kötődtek… pl. meghagyási jegyzék, védelmi igazgatás, megyei, fővárosi védelmi bizottság (MVB), helyi védelmi bizottság (HVB), gyorsított képzések elrendelése a köznevelésben, Szervezeti Irányító Csoport (SZICS),menekítés, dokumentummentés, jelentési kötelezettség…beérkezési normaidő…KMR (Különleges Működési Rend)….stb. Megtudtam, hogy én, mint iskolavezető vagyok felelős az intézményre háruló honvédelmi és a válságkezelés katonai vonatkozású feladatainak a megszervezéséért és végrehajtásáért…akkora dokumentum, hogy a végére sem értem…

Elképesztő…. Tényleg ez a legfontosabb feladat most a köznevelésben?! Vagy lemaradtam valamiről, és világháború lesz? Így kívánjunk boldog új évet 2018-ra? Milyen évünk lesz?
Ma mindenki megkapta….gondolom, hogy így készüljön közoktatási intézményvezetőként, 2018-ra.”

(forrás: abcug.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük