Putyin bejelentette, hogy a rettegett Sarmat nukleáris rakéta tesztelése sikeresen befejeződött és közel állnak a telepítéséhez. Oroszország erős embere azt is közölte, hogy az ország legerősebb atomfegyvere – mely bármilyen védelmi rendszer elkerülésére képes – szigorú tesztsorozaton ment át.

Sarmat = Satan-2

A Sarmat (a Nyugat Satan-2 néven tartja számon) Oroszország legerősebb nukleáris interkontinentális ballisztikus rakétája katonai körökben. Egy ilyen rakétának nyolc megatonna TNT-vel egyenértékű robbanóereje van. Ez négyszázszor nagyobb erőt jelent, mint a II. világháború végén, akár a Nagasaki-ra akár a Hiroshima-ra dobott amerikai atombomba ereje. Vagyis képes porrá rombolni egy akkora területet, mint Anglia és Wales vagy az amerikai Texas állam. Az elpusztított területen keletkező nukleáris csapadék szóródása, a szél erősségétől és irányától függ.

- Hirdetés -

A „legyőzhetetlen” hiperszonikus fegyver az Orosz Védelmi Minisztérium videóján látható, amint egy földalatti silóból emelkedik ki, a Plesetsk-i űrkikötőnél (Moszkvától 800 km-re, északra).

Az RS-28 Sarmat termonukleáris ballisztikus rakéta kifejlesztése az utóbbi tíz évben történt, üzembe állítása pedig a következő évtized elejével várható, az orosz nukleáris arzenál folyamatban lévő modernizálása keretében. Olyan új generációs fegyverek, mint például a repülőgépről indított Kinzhal hiperszonikus rakéta (a hangsebességnél tízszer gyorsabb) és a Peresvet lézer rendszer már „csatasorban” van, egyes állítások szerint. A katonai vezetés számára tartott ünnepségen Putyin azt mondta:

”Ezek azok a modern, erős, precíziós fegyverek, melyek meghatározóak, és meg is határozzák a jövőben Oroszország fegyveres erejének képét. Ennek érdekében a személyi állomány kiképzésének követelményei valamint a hadgyakorlatok minősége és intenzitása még szigorúbb lesz…Amire szükségünk van, az az orosz harcászati hagyományok és a legújabb, fejlett ismeretek és technológiák fúziója, a jó hatásfok érdekében.”

Fejlesztés alatt áll egy másik atomfegyver is: a hatezer mérföld/óra sebességű Zircon hiperszonikus rakéta.

Forrás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét