Az unióban évente 150 milliárd euró tűnik el áfacsalások miatt - Városi Kurír

Sorting by

×

Az unióban évente 150 milliárd euró tűnik el áfacsalások miatt

Az európai országok adóbehajtási gyakorlatának egységesítését javasolja a Demokratikus Koalíció (DK). Az Európai Unión belül csaknem 150 milliárd euró tűnik el évente az áfacsalások miatt, a multinacionális cégek pedig 100-150 milliárd eurónyi adót nem fizetnek be – mondta a DK európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, hozzáfűzve: ebből is látszik, hogy az európai országok nem képesek külön-külön érvényesíteni adóbeszedési jogaikat.

Hirdetés

Egyedül nem megy

Dobrev Klára szerint az uniós országoknak ezért muszáj az adóik egy részét közösen behajtaniuk. A nemzetállamok adhatóságai ugyanis gyengék ahhoz, hogy egyedül küzdjenek meg ezzel a feladattal. Emlékeztetett: a DK korábban szorgalmazta, hogy a multinacionális cégekre európai uniós adót kell kivetni, amiből a lakosság szociális ellátásait lehetne finanszírozni.

A listavezető kétségesnek nevezte, hogy a magyar adóhivatal valóban fel akar-e lépni a nemzetközi áfacsalások ellen. Hozzátette, az európai ügyészség munkatársai azonban nemcsak az uniós források sorsát lennének képesek vizsgálni, hanem az országokon átnyúló, bűnszervezetben elkövetett áfacsalások ellen is fel tudnának lépni.

Közös a felelősség

A más témában feltett kérdésekre a DK frakciószóvivője válaszolt. Gréczy Zsoltot kérdezték arról, hogy támogatnák-e a Frans Timmermans szocialista csúcsjelölt által javasolt egységes európai menekültügyi rendszer bevezetését. A politikus azt felelte, ez a javaslat nem a menekültek szétosztásáról szól, hanem arról, hogy az EU-nak közös felelőssége a menekültügy kezelése. A többi közt a Törökországgal kötött uniós megállapodásnak köszönhető, hogy a magyar határon nincsenek menekültek – tette hozzá. Mint mondta, bízik benne, hogy egy egységes fellépés továbbra is mentesíteni tudja a kontinenst a menekültáradattól.

Emlékeztették arra, hogy a DK 2015-ben aláírásokat gyűjtött a kvótarendszer mellett, egyúttal megkérdezték, hogy most is kitartanak-e akkori álláspontjuk mellett. Gréczy Zsolt a többször feltett kérdésre azt válaszolta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben megszavazta ezt a kvótarendszert.

Vasfüggönyre nincs szükség

Újabb felvetésre azt mondta, hogy vasfüggönyre nincs szüksége az országnak, a déli határszakasz kerítése azonban egyelőre marad. A határkerítés a magyar emberek egy részének biztonságot ad, ráadásul drága lenne elbontani – közölte. A menekültek ügyének megoldása közös európai felelősség, a közös európai határőrizetet pedig„”úgy tudom, minden magyarországi párt támogatja” – mondta. Menekülteket eddig csak az Orbán-kormány hozott Magyarországra, a hivatalos adatok szerint 2015 óta mintegy 86 ezret – jelentette ki Gréczy Zsolt.

(Forrás: MTI)

Hirdetés
átver

Egy hozzászólás itt: “Az unióban évente 150 milliárd euró tűnik el áfacsalások miatt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.