Az uniós reform feladja a leckét a Fidesz kommunikációs stábjának

Megegyeztek a közös határ- és partvédelmi ügynökség (Frontex) megerősítéséről csütörtökön az Európai Unió társjogalkotó intézményei. Az elképzelés ugyanakkor az eredetileg tervezettnél lényegesen lassabban fog megvalósulni.

Technikai és operatív támogatás

A még hivatalos jóváhagyásra váró megállapodás értelmében a külső határok igazgatásának biztosítása és a válsághelyzeti reagálás képessége érdekében a szervezet operatív személyzetének létszáma 2021-re el kell, hogy érje az 5 ezer főt, 2027-re pedig a 10 ezret. Az ügynökség munkatársait jelenleg kizárólag az EU-országok adják.

A határigazgatás elsődlegesen továbbra is tagállami hatáskörben lesz, a Frontex és személyi állománya technikai és operatív támogatást nyújthat majd az érintett országok kérésére és hozzájárulásával.

Emellett gyorsreagálású egységet is felállítanak szükséghelyzetek esetére. A deklarált cél a jelenlegi hiányosságok orvoslása, illetve a kihívások jobb kezelése a biztonság és a migráció terén.

Erősíteni kell az együttműködést a harmadik országokkal

A készenléti alakulat a fogadó tagállamtól kapott engedély függvényében bizonyos végrehajtói hatásköröket tud majd gyakorolni határellenőrzések végzése, továbbá a visszaküldéssel kapcsolatos feladatok ellátása érdekében.

Az uniós jogalkotó társszervek kiemelték: erősíteni kell az együttműködést a harmadik országokkal, de csak az alapvető jogok tiszteletben tartásának biztosítása mellett.

A lépés 10 ezer újabb határőrt, hatékonyabb kitoloncolásokat, jobb bűnüldözési eszközöket jelent, illetve a biztonsági aggályok csillapítására szolgál és segíti a közös migrációs stratégiát – emelte ki Roberta Metsola néppárti európai parlamenti jelentéstevő.

„Az állampolgárok intézkedéseket akartak,

és mi rekordidő alatt tető alá is hoztuk őket. Ez győzelem Európa számára” – tette hozzá.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője úgy vélekedett, hogy a reform „bizonyára feladja a leckét a Fidesz kommunikációs stábjának, hiszen az Európai Unió pontosan azt teszi, amit az Orbán-kormány évek óta követel: olyan módon erősíti meg az uniós határokat, hogy a nemzeti szuverenitást sem csorbítja”.

Fideszes látomások

„Csak a tagállamok kifejezett kérésére, válsághelyzetekben vetik majd be az ügynökség embereit. A megállapodás valójában vészforgatókönyv egy újabb migrációs válság esetére. De ahogy a friss statisztikákból is kiderül, ez egyelőre csak a fideszes látomásokban zajlik” – írta a szociáldemokrata frakció jelentéstevője.

Az Európai Bizottság eredeti javaslata értelmében már 2020-ra 10 ezer fősre bővítették volna a Frontex személyzetének létszámát.

Ezen előzetes megállapodást még hivatalosan is meg kell erősítenie a két társjogalkotónak, a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak és az Európai Parlamentnek. Ez várhatóan a következő hetekben megtörténik.

(Forrás: MTI)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük