Az utolsó nyári hétvégéről

A hétvégén még belehúz a nyár, tovább erősödik a kánikula, de aztán hétfőn meghozza az őszt egy hidegfront.

Átmenet hete

Szombaton a viszonylag friss hajnalt követően ismét jóval az évszakos átlag fölé melegszik a levegő. Továbbra is a délkeleti, déli országrészben lesz a legmelegebb. Alapvetően derült idő, szikrázó napsütés lesz jellemző délután kisebb gomolyképződéssel, fátyolfelhőkkel. Ismét a Dunántúl fölé várható a több felhő. Csapadék nem valószínű. Gyenge, olykor mérsékelt keleti, északkeleti szél fúj.

Éjszaka derült égbolt, nyugodt, eseménytelen idő várható országszerte. A hajnal mérsékelt frissülést ígér.

Vasárnap is marad az évszakos átlagnál 4-5 fokkal melegebb idő. Délelőtt derült égbolt, délután kisebb fátyol- és gomolyfelhőzet melletti napsütés várható. Csapadék nem valószínű. Éjjel is nyugodt, csillagfényes időre van kilátás mérsékelt frissüléssel.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):            

szombat reggel      15 – 20,

szombat délután    északon 29 – 33, délen, délkeleten 33 – 35,

vasárnap reggel    16 – 20,

vasárnap délután   30 – 35

hétfő reggel           17 – 20           fok körül alakul.

Legvalószínűbb folytatás:

Hétfőn még nagyobbrészt tartja magát a hőség, nyári idő, de a csütörtöki modellfutások alapján, a nap folyamán, az északnyugati országrészt már elérheti a lehűlést hozó hidegfront viharos széllel, zivatarokkal, esőkkel. Éjjel kissé terjeszkedhet a középső országrész felé, de előreláthatólag „megtorpan” a Dunántúl fölött.

Kedden – a korábban várttól eltérően – elsősorban a Nyugat-Dunántúlra érkezik jelentősebb lehűlés, szeles, felhős idő. Másutt változóan napos-felhős időben, a középső és északi térségben mérséklődik csak a meleg, délkeleten, keleten pedig marad az átlag fölötti hőmérséklet.

Szerdára friss hőmérséklet, mérséklődő szél, napsütés, a Tiszántúlon mérsékelten felhős idő most a legvalószínűbb.

Közlekedés meteorológia

Szombaton száraz utak, jó közlekedési feltételek várják az útnak indulókat. A nyár utolsó hétvégéjén, köszönhetően a nagyon meleg időnek még sokan indulnak várhatóan vízpart mellé. A fokozott forgalom és a hőség növeli a balesetek kockázatát.

A vélemény bizonytalansága ÁTLAGOS, hétfőtől jelentősen megnő.

Véleményalkotó: Opre Gábor és Pártai Lucia

Érdemes megállni egy pillanatra, és végig gondolni, mit kaptál ettől ettől a nyártól, mi volt a több, a jó vagy a rossz?

Legyen szép őszöd!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük