Sorting by

×

Azt se tudja mije van, vagy csak feledékeny a fideszes képviselő

Ilyenkor az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatának közzétételekor, mindig jó néhány érdekes adta is napvilágra kerül, legalábbis az ügyelenebbül, vagy slamposabban fogalmazó honatyákról, de nem csak az lehet érdekes amit bevallanak, ha nem az is, sokszor még izgalmasabb a mit titkolni igyekeznek, vagy csak úgy elfelejtenek bevallani. Bánki Erik fideszes képviselő például két cégéről feledkezett (?) meg.

Bánki Erik vagyonos ember

Bánkinak cégei mellett 100 milliós részvényvagyona, egy 400 ezer eurós életbiztosítása, 4 millió forint készpénze van többek közt, de 534 milliós hiteltartozása mellett még magánszemélyekkel szemben fennálló, 50 millió forintos tartozása is van. 

A fideszes képviselő sok különböző területen is aktív: a vagyonnyilatkozatában feltüntetett cégek közül a BA-Agrár Kft. mezőgazdasági területen működik, a Bábamad Kft. saját tulajdonú ingatlan adásvételével foglalkozik, de a Pannon PR 2020 Kft. formájában kommunikációs tanácsadó vállalkozása is van, ez 2020-ban 88 millió forintos árbevétel mellett 64 milliós profitot realizált, miközben a BA-Agrárnak is jó éve lehetett, hiszen 57,6 milliós EU-s támogatást kapott tavaly áprilisban.

Hiába kerestük

Nem csoda, ha egy kicsit bele is zavarodott az ügyeibe a képviselő, aki két cégét is elfelejtette feltüntetni a nyilatkozatában. Mint korábban megírtuk, Bánki tavaly márciusban létrehozta szentlőrinci székhellyel az Ormánsági Öntöző Kft.-t a cégforma esetében érvényes legkisebb kötelező összegű jegyzett tőkével, 3 millió forinttal. Főtevékenységként gabonaféle, hüvelyes növény, olajos mag termesztésével foglalkozik, de mellette bejegyezték még a növénytermesztési szolgáltatást, valamint a víztermelés, -kezelés, -ellátás tevékenységet is. Bánki Erik azonban nem egyedüli és nem is közvetlen tulajdonosa a cégnek, neki – pontosabban a BA-Agrár Kft.-nek – csak 40 százalékos tulajdonrésze van a cégbíróságra leadott papírok szerint. A többségi tulajdonos a szintén mezőgazdasági területen tevékenykedő Szentlőrinci Szolanum Kft.

A cégalapítás után két hónappal később egy frissen létrehozott cégben vásárolt magának tulajdonrészt. A Bogádagro Kft.-t négy magánszemély alapította még tavaly novemberben, idősebb és ifjabb Fábos Pál, Mukliné Fábos Magdolna és Esküdt Béla Nándor. Utóbbi 25 százalékos részét vásárolta meg Bánki Erik 2021. május 20-án.

Ezekről az ügyletekről nem esik szó a vagyonnyilatkozatban, ám ott szerepel egy Agro Future nevű cég is, ennek viszont a hazai cégadatbázisban nincs is nyoma, ami nem meglepő, mivel határainkon túl tevékenykedik.

Írta meg az mfor.hu

Kapcsolódó.

 

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.