Az éjszakai áztató eső után, kedden záporok, zivatarok

 Az éjszakai órákban maradt az erősen felhős égbolt. Eleinte a nyugati térségben csökken a csapadékhajlam, míg keleten még előfordulnak záporok, zivatargócok. Éjfélt követően elindult a csendes áztató eső, amik azonban hamarosan zordabbra fordul. 

Felhő, felhő hátán

Kedden is a felhőké lesz a főszerep, legfeljebb rövid időszakokra, kis körzetekben bukkanhat elő a nap.

– A Tiszántúlon várható gyakoribb napsütés a délelőtti időszakban. Délutánra azonban ismét kell számítani záporok, valamint zivatarok kialakulására. Felhőszakadás, kisméretű jég is előfordulhat, átmenetileg viharos széllökések kíséretében.

– A Duna-Tisza közén és a Dunántúlon délelőtt élénk, olykor erős északi szél fúj. Borús időben inkább tartós, csendes esők fordulnak elő, majd délutánra átmenetileg csökken a csapadékhajlam, vékonyodhat a felhőzet. Késő délutántól ismét nő a csapadék valószínűsége, ekkor már záporos, zivatargócos formában.

Éjszaka is marad a borongós ég, és országszerte számolni kell további csapadékgócok előfordulásával.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

kedd reggel 13 – 16,

kedd délután 19 – 26,

szerda reggel 12 – 16 fok körül alakul.

Így folytatódik a hét

– A hét további napjain marad a változékony időjárás. A felhők lesznek túlsúlyban, de időszakos napsütésben is bízhatunk. Bárhol, bármikor, de nagyobb eséllyel a délutáni, esti időszakban fordulhatnak elő újabb és újabb záporok, valamint zivatarok. Nyugaton gyakori lesz az élénk, erős északias szél, másutt inkább csak zivatarok környezetében erősödhet meg a légmozgás.

Orvosmeteorológia

Kedden gyenge hidegfronti hatás érvényesül. A nyugati, északnyugati országrészben élénk, másutt mérsékelt északi, északnyugati szél fúj. Sokfelé kell számítani esőre, záporokra, zivatarra. Fülledt lesz a levegő, magas a páratartalom. A frontra érzékenyek fejfájást tapasztalhatnak, ízületi panaszok jelentkezhetnek. A korábbi műtétek, valamint törések helyén is fájdalom léphet fel. A szív- és érrendszeri betegeknél is előjöhetnek az ilyenkor szokásos tünetek. Nehézlégzés jelentkezhet. Esernyőt, esőkabátot vigyünk magunkkal.

Forrás: Eumet.

Zukor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük