A köztársasági elnök Pécsre utazott, ahol a klímaváltozásról tartott előadást, valamint megnézte az év európai fáját. Tüntető diákok várták Ádert.

Nem volt zökkenőmentes Áder pécsi látogatása

„Míg a 20. század az olaj évszázada volt, addig a 21. század a víz évszázada lesz” – hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök szerdán Pécsett.

- Hirdetés -

Az államfő a pécsi Leőwey Klára Gimnázium diákjainak „Fenntarthatósági témahét” keretében tartott rendhagyó tanórán kiemelte: a Föld népessége az elmúlt száz évben három és félszeresére nőtt, miközben a vízfogyasztás kétszer olyan gyorsan növekedett, mint ahogy a népességszám. Ma a világon 2,5 milliárd ember él súlyosan vízhiányos területen – hívta fel a figyelmet Áder János. Megjegyezte: ha nem változtatunk vízkezelési szokásainkon, akkor 2050-re, az akkori – jelenleg 10 milliárdosra becsült – népesség fele fog súlyosan vízhiányos területen élni.

De nem volt zökkenőmentes Áder pécsi látogatása. A Népszava tudósítása szerint a köztársasági elnököt az épület előtt 25 tüntető várta, akik – többek között – azt skandálták, hogy:

„Bábu vagy, János!; Ne írj alá, János!; Elnök van, köztársaság nincs!; Nem bízunk benned, János!; Hoztunk neked gerincet!”

Többen előadása alatt fejezték ki nemtetszésüket Áder ellen. Ők gúnyos matricákat ragasztottak a gimnázium falaira, ám az igazgató ezeket leszedette. A kinti tüntetést szervező Heindl Péter erről így vélekedett:

„a gyerekek már tudják, hogy mit jelent a véleménynyilvánítás szabadsága, az igazgatónak azonban még tanulnia kell…”

(Forrás: HVG)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét