Baj van az osztrák laboratóriumban!

Emlékeznek még, amikor Orbán Viktor a veszélyhelyzet derekán, minden pénteken elmondta, hogy mi szerencsések vagyunk, mert nekünk itt van a szomszédban Ausztria. Ők a mi laboratóriumunk.

…baj van főnök. Ijesztő dolgok történnek odaát

Hogy mit szóltak ehhez az osztrákok, azt nem tudjuk, de szeretnénk jelenteni a Karmelita kolostornak, hogy baj van főnök. Ijesztő dolgok történnek odaát.

És most nem a bécsi török-kurd ellenségeskedésre és randalírozásra gondolunk. Persze, tudjuk a közmédia erről villámgyorsan beszámolt, sőt a Hír TV Sajtóklubjában az örök optimista Bayer Zsolt odáig ment, hogy tessék, látják, amikor Lázár János kiment Bécsbe és figyelmeztetett, akkor a liberálisok (náluk ez ballib vagy libsi) letagadtak mindent.

Na, szóval!

Az MTI hétfő este jelentette, hogy:

Aggasztó tendenciát mutat a járványhelyzet alakulása Ausztriában

“Ausztriában, az utóbbi héten 343 ember fertőződött meg az egészségügyi minisztérium hétfői jelentése szerint.”

A tájékoztatás szerint az elmúlt 24 órában 69-cel nőtt a fertőzöttek száma

“Ausztriában összesen 17 723 ember koronavírustesztje lett eddig pozitív, egy héttel ezelőtt ez a szám 17 380 volt. Közülük időközben 16 420-an meggyógyultak. A fertőzés okozta szövődményekbe 703-an haltak bele, közülük 13-an az utóbbi héten.”

“Jelenleg 600 beteget tartanak nyilván, a legtöbbjüket Bécsben (272). A betegek közül 74-en szorulnak kórházi kezelésre, közülük nyolcan intenzív osztályon fekszenek.”

Eddig összesen 606 375 koronavírustesztet végeztek el az országban

“Az alsó-ausztriai Tullnban bezártak egy sportiskolát, ugyanis az egyik tanár vírustesztje pozitív lett. Peter Eisenschenk polgármester arról számolt be hétfőn a Facebookon, hogy az iskolai dolgozók és a tanulók jelentős része karanténban van.”

Idáig a hír és bár odaát senki nem riogat második hullámmal, mégis figyelmeztetés lehet ez mindenki számára, hogy nincs még vége a pandémiának. Korántsem.

Márpedig, ha a “laboratórium” jelez, akkor oda kellene figyelni rá. Most talán még jobban és alaposabban el kellene magyarázni az embereknek, hogy nem lélegezhetnek fel és nem dobhatják sutba az összes “távolságtartási szabályt”.

Észnél kéne lenni, mert nagy baj lehet a nemtörődömségből

Teljesen érthetetlen módon Magyarországon folytatták leghamarabb az első osztályúnak csúfolt labdarúgó-bajnokságot. Az egy-két fordulón át tartó “zárt kapus” időszak után máris lazítottak a szabályokon, először a stadionokba beengedett nézőket igyekeztek egymástól távolt tartani, majd tojtak az egészre és bedobták a gyeplőt a lovak köz.

A labdarúgó NB I utolsó három fordulóját, már úgy rendezték meg Kisvárdától Felcsútig, Székesfehérvártól Újpestig, hogy lényegében minden korlátozást feloldottak és tanúi lehettünk annak, hogy a Gorupama Arénában, Mezőkövesden vagy éppen Székesfehérváron egymás nyakában volt több ezer szurkoló.

Sőt, a kiesett Debrecen csili-vili stadionjában a lefújás után még a nézők be is rohantak a pályára és egy kicsit megkergették kedvenceiket.

Rendőrök a pályán, miután a debreceni szurkolók berohantak a pályára a labdarúgó OTP Bank Liga 33., utolsó fordulójában játszott Debreceni VSC – Paksi FC mérkőzés után a debreceni Nagyerdei Stadionban. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Még egyszer mondom: sehol Európában nem engedték vissza a szurkolókat a stadionokba.

Üres lelátók előtt ért véget a Bundesliga és továbbra is zárt kapus minden mérkőzés Angliában, Olaszországban, Spanyolországban vagy a már emlegetett Ausztriában is. Sőt, a hétvégén visszatérő Forma-1 Osztrák Nagydíján Spielbergben és a következő európai futamokon sem lehet a pályákon egyetlen néző sem.

Ugyan miért volt, lehetett az egyetlen kivétel az OTP Bank Liga?

Talán csak nem azért, mert ez a sportág a miniszterelnök kedvence? Vagy azért, hogy a bronzérmet elért felcsúti zsoldoscsapatot meg tudja ünnepelni a falu apraja, nagyja?

Nem akarunk vészmadárkodni, még kevésbé bármilyen “fake newst” szárnyra kelteni, ám az tény, hogy minden egyes magyar labdarúgó-stadion az elmúlt három hétben potenciális, lehetséges gócpont volt.

Figyelmeztető jel lehetett volna, hogy Németországban egy vágóhíd és húsfeldolgozó, valamint egy az egész település került karantén alá, mert ilyen zárt közegben a koronavírus ismét felütötte fejét.

A Ferencváros 31. bajnoki elsőségét ünneplő szurkolóka Groupama Arénában 2020. június 27-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Pontosabban az ilyen zárt közösség a vírus szempontjából kitűnő táptalaj volt a terjedéshez

A magyar sportban először az év elején éppen Ázsiában edzőtáborozó, majd hazatérő válogatott úszóknál jelent meg tömegesen a koronavírus. Persze, szerencsére ők könnyedén átestek a betegségen és szigorúan betartották a rájuk vonatkozó karantén szabályokat. Azóta már újra ott vannak a medencékben és betartják a távolságtartási szabályokat.

Vasárnap és hétfőn az asztaliteniszezők csapatbajnoki négyes döntőjét rendezték meg a Marczibányi téri Ormai Csarnokban, ám ez a viadal is a nézők teljes kizárásával zajlott le.

Női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntő a Budapest Sportarénában 2019-ben

A kézilabdázóknál is valamennyi európai versenyt felfüggesztették

Az Európai Kézilabda szövetség (EHF) megpróbálkozott azzal, hogy legalább a Bajnokok Ligája négyes döntőit megrendezze. Ennek a két Final Fournak évek óta a férfiak esetében Köln, míg a nőknél Budapest a helyszín. Végül az EHF június 26-án a világjárvány miatt törölte a női Bajnokok Ligája négyes döntőjét, amelyre szeptember 3. és 6. között került volna sor Budapesten. A döntést az EHF végrehajtó bizottsága hagyta jóvá, a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet

“folyamatos és kiterjedt vizsgálatát követően, és a csapatok, valamint a játékosok egészségét mindenek fölé helyezve”.

Magyar részről a budapesti négyes döntőben érdekelt Győri Audi ETO KC elnöke, Bartha Csaba úgy fogalmazott, nehéz elfogadni az Európai Kézilabda Szövetség pénteki döntését.

“Furcsállom, hogy a járvány csúcspontján csak halasztásokról hozott döntést az EHF, most azonban, tíz héttel a döntő előtt véglegesen törölte. Arról sem esett szó, hogy miért nem lehetett a későbbi, októberi időpontban megrendezni a finálét”

– magyarázta a győri klub honlapján Bartha Csaba.

Michael Wiederer, az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) elnöke úgy fogalmazott, a női Bajnokok Ligája négyes döntője nem egy magyar rendezvény, hanem európai esemény, ezért kényszerültek törölni a koronavírus-járvány közepette.

“Ez nem egy ország kérdése, nem azon múlik, mi a helyzet Magyarországon, hiszen Európa más részeiről is érkeznek csapatok és nézők. Ez nem egy magyar rendezvény, hanem európai esemény”

– nyilatkozta az osztrák sportvezető hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Wiederer közölte, az EHF időben reagált a koronavírus-járványra, de figyelembe kellett venniük, hogy az egyes országokban más ütemben zajlott a járvány, így márciusban komplex döntést kellett hozniuk, amit eleinte nehéz volt minden érintettel megértetniük. A férfi BL négyes végjátékára – a jelenlegi tervek szerint – december végén kerül sor Kölnben a Telekom Veszprém részvételével.

Szóval világos, az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) felelősen döntött, amikor a kockázatosnak tartott budapesti négyes döntőt lefújta, még akkor is, ha ez nem tetszik a győri sportvezetőnek.

Tíz fertőzött a Vác csapatánál

Mai hír, hogy tíz játékosnak is pozitív lett a koronavírus-tesztje a női kézilabda NB I-ben szereplő Váci NKSE csapatánál. A múlt héten több játékosnál is jelentkeztek a tünetek – íz és szagérzékelés vesztés -, ezt követően PCR-tesztet végeztek a csapat tagjainál, és tíz kézilabdázónak is pozitív lett az eredménye. A pozitív teszteredményt kapott játékosok teljesen tünetmentesek, de a szabályok szerint rájuk két hét karantén vár, ezért leghamarabb július 20-án kezdheti a csapat újra a közös munkát. (mti)

A magyar labdarúgás élen járt az újrakezdésben

Kiünnepelték magukat a “győztesek”, megsiratták a kiesést Kaposváron és Debrecenben, ám a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) részéről semmiből sem tanultak.

Az MLSZ tájékoztatása szerint az új labdarúgó idény a Merkantil Bank Liga (NB II) küzdelmeivel, augusztus 2-án kezdődik. Az OTP Bank Liga augusztus 15-én, a futsalbajnokság és a Simple Női Liga várhatóan augusztus végén rajtolhat – összhangban a nemzetközi versenynaptárral.

Szóval Nagyboldogasszony Napjáig a jogkövető és a magyar kormányt támogató állampolgárnak vissza kell küldenie a “nemzeti konzultációs” ívet, megfelelően beikszelve és fellélegezve mehet szurkolni kedvenc stadionjába.

“Panem et Circenses”, avagy The Show Must Go On

index

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük