Kiemelt hírekVoks 2022

Bajnai Gordon: legyél Te is a húszezer bátor ember egyike!

Bajnai Gordon válasza a fideszes Kovács Péter vezette vizsgálóbizottság 29 kérdésére

Tudta? 2018-ban a szavazatszámláló bizottságok 40%-ában egyáltalán nem volt, vagy nem volt elég ellenzéki szavazóbiztos – hívta fel a figyelmet Bajnai Gordon a tényre, hogy ennek 2022-ben nem szabad megismétlődnie.

Szemünk a regnálón…..

“Garanciára van szükség, hogy a 2022-es választásokon a szavazatok leadása és összesítése törvényes lesz. Ehhez az ország mind a tízezer szavazókörében szükség van kettő-kettő, az ellenzéki pártok által delegált szavazatszámlálóra.

Biztosítanunk kell egy alternatív szavazatszámláló rendszer működését, hogy a hatalom, ha akarná se tudja meghamisítani a választások eredményét.

A 20k22 kezdeményezés (20k.hu) keretében a hat ellenzéki párt közösen azon dolgozik, hogy 2022 tavaszán minden szavazókörben két-két képzett, határozott önkéntes biztosítsa a választás törvényes lebonyolítását.

Legyél Te is a hat párt közös szavazatszámlálója! Legyél Te is a húszezer bátor ember egyike! Számlálj a lakóhelyeden vagy az ország bármely pontján!”

Jelentkezz itt szavazatszámlálónak: https://20k.hu
Támogasd munkánkat >> https://20k.hu/tamogatas.html
Kérdésed van? (ÚJ!) >> https://20k.hu/gyik.html

Mindenkiből lehet szavazóbiztos!

A választás során kiemelkedő szerepük van a szavazatszámláló bizottságoknak: feladatuk a választás napján a szavazás lebonyolítása, a választás tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése, és – ha szükséges – a választás törvényes rendjének helyreállítása. A szavazatszámláló bizottság állapítja meg a választás szavazóköri eredményét is. Az áprilisi voksoláson mintegy 11 ezer szavazatszámláló bizottság működik majd.

A szavazatszámláló bizottságok legalább öttagúak, a testületek három tagját – és a póttagokat – a képviselő-testület választja meg a helyi választási iroda javaslatára.

Betanítják őket

A szavazatszámláló bizottságok választott tagjai oktatáson, felkészítésen vesznek részt, a szavazás napján pedig hajnaltól a szavazatok összeszámlálásig a szavazókörökben segítenek a választás lebonyolításában. Munkájukért díjazást kapnak, és mentesülnek a szavazás napját követő munkanapon a munkavégzés alól.

A szavazatszámláló bizottságnak emellett tagjai lehetnek a választókerületben jelöltként indulók megbízottjai is (jelölőszervezetenként két-két ember), az ő díjazásukról a megbízójuk gondoskodik. A szavazatszámláló bizottság működőképességéhez legalább öt tag kell, így ha a pártok delegáltjaival együtt sincs meg az öt tag, akkor a képviselő-testület által megválasztott póttagok közül hívnak be valakit a testületbe.

Fontos előírás, hogy csak az adott országgyűlési egyéni választókerületben lakcímmel és választójogosultsággal rendelkező lakosok lehetnek a választási bizottság választott tagjai.

Ennyi megkötés van

Nem lehet a bizottság tagja – mások mellett – képviselőjelölt, képviselő, alpolgármester, jegyző, másik választási bizottság tagja, választási iroda tagja és az, aki a honvédséggel szolgálati jogviszonyban áll. Párt tagja, a választókerületben jelöltet állító szervezet tagja, a választókerületben induló jelölt hozzátartozója, valamint egyes államigazgatási szervek munkatársai sem lehetnek a bizottság választott tagjai. (Forrás)

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

 

Bajnai Gordon: legyél Te is a húszezer bátor ember egyike!

Comments (1)

  1. […] ellenzék valamennyi, a több mint tízezer szavazókörbe delegáljon tagokat, amivel nagy valószínűséggel megelőzhetők az esetleges visszaélések. Ebbe a […]

Szólj hozzá!