Bajusz elvtárs és a patkányok

Rab László szubjektív összefoglalója a 17. hétről, ami olyan volt, mint mostanság a többi, vagyis elképesztő.

Szegény Bangó!

Így kiáltottam fel, amikor meghallottam, miket karattyolt össze az asszony a 17. hét legelején. Betévedt szegény az ATV-be, hogy válaszoljon arra a nem túl bonyolult kérdésre, hogy miért növekszik 120 százalék fölé a Fidesz népszerűsége. Borbély Ildikóról van szó, aki Bangónéra keresztelve nyomul a szocpártban, el kéne már ezt felejteni, előfordul ugyan, hogy van értelme (“Lédererné, mi van a kosárban? Kodelkának keze, feje, lába!”), amúgy tiltani kellene, volna szíves mindenki a saját nevén patkányozni, ha kérhetem.

Ildikó ugyanis belekavarodott némiképp a patkánykérdésbe, sok van belőlük, mondta, de hát ez egy bármikor leakasztható politikai metafora, a féreg, a görény szintaktikai rokona; dagadni, hízni kezdett a botrány, merthogy Bangó Csabáné született Borbély Ildi (állítólag) lepatkányozta szegény Fidesz-szavazókat. Van azoknak (oppardon: nekik) elég bajuk enélkül is, a jobber meg a baller média (baj ott is rogyásig) elkezdte rágni a patkányügyet, anélkül, hogy megvizsgálta volna pontosan, miféle patkányra gondolt Ildi. Nem mindegy, hogy házi-, vándor-, esetleg háziasított, városi vagy falusi fajtáról volt-e szó, mindenki csak azt kutatta, hogy lehet egy negyedmilliós választói közösséget párhuzamba állítani a patkányinvázióval.

Sehogy. Bangó úrnak üzenem, hogy most egy időre parancsolja haza a mamát, mert pihenésre van szüksége.

Egy öreg bolsi ajánlata a bíráknak

Kövér László, akinek nevét hamar elfelejtjük, a bajszára viszont sokáig emlékezni fogunk, azt találta javasolni a bíráknak, mikor máskor, pont az igazságszolgáltatás függetlenségének napján, hogy ne legyenek függetlenek, hanem inkább döntsék el, hogy “az államot védők és építők vagy az államot támadók és rombolók” közé állnak-e. A naftalinszagú öregúr annyit tett még hozzá, mert ezek mindig hozzá szoktak tenni valamit a semmihez, aminek semmi értelme sincsen, hogy “a bírák tehát csak annyira lehetnek függetlenek, amennyire a magyar állam is az.”

Na most ne akarja senki megfejteni a hajdan ellenfeleinek kötelet ajánló tata szózatát, a lényeg, hogy vagy beállnak a bírók a sorba, és akkor eltűri őket a tetves rendszer, vagy önállóskodni kezdenek, akkor viszont szélnek lesznek eresztve.

Lefordítva: vagy egyetért valaki a kormánnyal, és akkor nem nyírják ki, vagy pediglen ki lesz nyírva menthetetlenül. Miért nem lehet ezt így, világosan és tisztán megmondani, miért kell mindig a bajszunk alatt globalizációról (OV-nek kedvezve: GÓLbalizációról) motyogni? Öntsünk tiszta vizet a méregpohárba!

Az én rózsám vasutas

Az alcsútdobozi Böllérmáj Hentesüzlet, számos pékség és pizzéria megépítése után Mészáros Lőrinc építheti a kínaiakkal a Budapest-Kolozsvár-Bukarest gyorsvasúti vonalat, ami neki meg se kottyan, aki egykor bevezette a gázt Felcsútra (a húszéves Wartburghoz kötött utánfutóval vitte a csöveket a faluba), könnyen átvált vasútépítésre is.

Lőrinc különben, akinek bankjai, újságjai vannak, most már gazdagabb, mint Paul McCartney, a Beatles legendás alapítója, de nincs ebben semmi meglepő, a magyar mágnás már rég csőkulccsal a kezében járkált, mikor a szerencsétlen balkezes gitáros még a Hey Jude munkacímet viselő, mára teljesen elfeledett csasztuska összeeszkábálásával rabolta a drága idejét.

Hiába mondták neki, hogy hagyja már abba, csak reszelte tovább a gitárját, verte a zongorát, mert azt hitte, egyszer viheti még valamire.

Aztán ez lett a vége: sorra előzik a kreatív illiberális üzletemberek, olyanok, akik sokkal, de sokkal többet tettek hozzá a világ tudásához, mint ő. Szegény, szegény Paul! Máskor ne legyél ilyen makacs!

Hiányoztál? Küldd be anyádat!

“Elindul a nagyszülői gyed” – kezdte a héten hirdetni az agyar kormány a pénzünkből az utcai plakátokon a családvédelmi akciótervet.

A bakterház indul el, mondtam magamban erre a szemét módon magyartalan, kesze-kusza stílusra, meg anyád is elindul, kezében fakanállal, hogy lenyomja a torkodon, tanulatlan állatja a világnak, hogy indulna el a nagyszülői gyed, az ég rogyassza rád az eget, hol a kínban voltál, lerúdalni való barom, amikor nyelvtanórán a tantó néni megpróbált téged bevezetni a helyes magyar beszéd rejtelmeibe? Hát hogy a búbánatba’ van az, kedves vértrianonista, antiglobalista meg illiberalista nagymagyar állam, hogy bármit ugatsz, csak suksükölve tudod, elindul a nagyszülői gyed, a varjak vájják ki a májadat, honnan szalajtottak, hogy népedhez se vagy képes rendes nyelven szólni, ugorj ki a zsebedből, feljön a kéz, ordítaná a fejed fölött Varga főtörzs az alakulótéren, hogy rövidmalac vágtában elküldjön a picsába – oppardon, miket mondok, magával ragad a hév.

Elindul a nagyszülői gyed – ezt láttam kiírva, valami marha találta ki. Holnap biztos lesz macskavédelmi akcióterv is. Ki lehet rá írni, hogy a kormány elintézte, ne legyen eztán fölmászva a fára…

Jöhet a 18. hét. Kibírjuk, ha beledöglünk is.

Kapcsolódó

Az atya, a fiú és a szentfazék nevében, a felcsúti Izozuckerberg-birodalom odavág — Lapzsemle

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük