Balhé az SZFE-n- mi lesz most- “Innen csak a TEK dobhat ki minket”

Rengetegen gyűltek össze az SZFE Vas utcai épülete előtt, miután kiderült, hogy ki akarják lakoltatni az intézménybe „költözött” hallgatókat- irja a Blikk

Egy körlevél ment

Ahogy korábban a Blikk is megírta, Szarka Gábor kancellár elrendelte, hogy ma este 18 óráig minden egyetemi polgár hagyja el az SZFE épületeit. Az egyetem új vezetése körlevélben tudatta, hogy előre hozzák az őszi szünetet – október 16–26. közé –, az épületekben pedig karbantartást és fertőtlenítést végeznek majd, így azok zárva lesznek, ott tartózkodni tilos. Az épületeket péntek este 18 óráig mindenkinek el kell hagynia.

Ezek után az SZFE Hallgatói Önkormányzata a Facebook-oldalán közölte, hogy ma este 18.00 órakor sajtótájékoztatót tartanak az intézmény Vas utcai épülete előtt. A sajtótájékoztatót élőben közvetítették a Facebook-oldalukon.

A hallgatók nem mozdulnak

A hallgatók továbbra sem hajlandóak elhagyni az épületet, és miután a tanév rendjének módosítását előíró kinevezett rektorhelyettes szerintük törvénybe ütköző módon nyerte el megbizatását, ezért az általa kiadott utasítás sem tekinthető jogszerűnek. Ebben a kérdésben jogi úton lépnek fel a hallgatók – hangzott el a sajtótájékoztatón. A jelenlegi járványügyi helyzet kapcsán a digitális oktatásra való áttérést indokolatlannak tartják. Az újonnan kinevezett kancellár az intézkedését szerintük semmilyen indokkal nem támasztja alá, nincs nyoma annak, hogy a döntés járványügi szakértelem bevonásával született volna. Kiemelték: nem alapozza meg semmi a kiürítést. A blokádot megerősítették, a termeket őrzik az SZFE épületeiben.

Közben a Vas utca megtelt támogató tüntetőkkel

– a Blikk is megírta korábban, hogy más egyetemek hallgatóit is az utcára hívták.

Egyelőre nem sikerült kiüríteni az épületet és a kollégiumot. A Telex információi szerint a stratégiailag fontos termeket a diákok elfoglalták, illetve azokat, amelyekhez találtak kulcsot a portán. A hallgatók az egyetemen kívánják tölteni az éjszakát, a portál azt írja, a Vas utcai épületben nagyjából százan, a Szentkirály utcai tömbben ötvenen lehetnek. A Telex szerint az egyik hallgató úgy fogalmazott: „Innen csak a TEK dobhat ki minket”.

Az üzemeltető munkatársai este 6 óra után végig jártak a termeket és a szobákat, de hiába szólították fel a hallgatókat, nem voltak hajlandóak távozni. Erről jegyzőkönyv készült. Hét óra körül még egyetlen épületrészt sem tudtak kiüríteni. Közben kiderült, hogy a diákok az Ódry Színpadot is visszafoglalták már.

Via

Előzmény

szfe

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük