A “magas hivatal” csak a teljesíthetetlen parancsokat adja, a balhét meg vigyék el a pedagógusok?

Tegnap este az iskolák megkapták az előírásokat járványügyi teendőikről. Míg korábban az oktatásirányítás még egy krétát is alig engedett nekik önállóan megvenni, most rájuk ruházna minden felelősséget és teljesíthetetlen feladatot.

A kiadott járványügyi protokoll szerint

az iskoláknak gondoskodniuk kellene a gyerekek közti másfél méteres távolságról. Ennek érdekében vigyék ki a tanteremből a felesleges bútorokat, a tornaórán ne végeztessenek érintkezéssel járó gyakorlatokat stb.

Csupa remek ötlet

Úgy nézem, a humán tárcánál még senki sem látott átlagos tantermet vagy menzát. (Hogy gyereket nem láttak, azt már az óraszámok és tantervek meghatározásánál gyanítottam.)
Akármit visznek ki a tanteremből, (könyörgöm, mit vihetnének?), teljes létszámnál nem lesz meg a másfél méter. De a menzán is csak akkor, ha reggeltől estig ebédeltetnek. A tornatermi öltözőkről nem is beszélnék.

Persze, elvileg lehetne osztott osztályokkal, esetleg több műszakban dolgozni, ha…

  • Ha volna elég terem, ha volna elég pedagógus (a normál működéshez is 2000 hiányzik), ha túlórapénzt adnának.
  • Ha volna differenciált elképzelés a kis elsősökre és a középiskolásokra.
  • Ha a csoportbontás érdekében szabadna csökkenteni az óraszámot, és ha kell, a nagyobbaknál “hibrid” oktatást alkalmazni, kombinálni a tanórát és a digitális feladatokat, mint Ausztriában.
  • Ha ehhez a rászorulókat ellátnák eszközökkel.
  • Ha a leghátrányosabb helyzetű falvakba küldenének pedagógiai asszisztenseket, több családgondozót.
  • Ha a köztévé a kismillió csatornájával az agymosás helyett az értelmes oktatásba épülne be szervesen.

De ezekről egy árva szó sincs az utasításokban

Örülök, hogy a bezártság után iskolába járhatnak a gyerekek. Ideje volt. Társak, barátok, közös személyes élmények nélkül nem lehet felnőni. Szerintem már ők is örülnek, még ha eddig nem is imádták a tanulást. De az nem járja, hogy a magas hivatal csak a teljesíthetetlen parancsokat adja, a balhét meg vigyék el a pedagógusok. Mintha az oktatásirányítók félreértenék a járványügyi tanácsot a kézmosás hasznáról. Ők már előre mossák kezeiket. Hiszen mindent olyan szépen előírtak!

Merkely

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük