Bálnahalál egyenesben! Tudományos szenzáció

Kardszárnyú delfinek csapatát figyelik folyamatosan a Fisheries and Oceans Canada tudósai. Minden alkalommal ugyanazt a családot közelítik meg, akkurátusan azonosítják az egyedeket, és dokumentálják a gyilkos bálnák, más néven orkák viselkedését.

Rutin helyett valami nagyon szokatlan történt

Egy átlagosnak tűnő napon, amely rutinszerű adatgyűjtésnek indult, a kutatók valami nagyon szokatlanra figyeltek fel. Szinte felforrt a tenger vize, az orkák rendkívül izgatottak lettek. Csakhogy gyorsan kiderült, hogy nem zsákmányra vetették magukat. Az áldozat egy alig pár órája született kis bálnaborjú volt. A kutatók elborzadva és lenyűgözve látták, hogy az egyik bálnabika szájába kapta, lebénította és lassanként meggyilkolta ivadékát.

A tudósok lélekjelenlétét dicséri, hogy első meglepetésükből ocsúdva azonnal élesítették összes kép- és hangrögzítő műszerüket, és így kiváló dokumentáció készült a világraszóló megfigyelésről. A másfél évvel ezelőtt megfigyelt eseményből, 2018 tavaszán lett tudományos publikáció.

Nő van a dologban

A széles közönség számára a Washington Posttudományos rovata tálalta mindezt. Amy B. Wang cikke a felfedezés jelentőségét is hangsúlyozza: miközben más állatfajok esetében bőséges ismereteink vannak a frissen született utód felfalásáról, a kardszárnyú delfinekről eddig nem is sejtettük ezt. (Egy korábbi videó alapján egy cápát elkapó és felfaló orka sikeres vadászatáról értesült a tudományos közvélemény.)

A tudósok úgy vélik, hogy mint más fajoknál, az orkáknál is  magyarázat lehet, hogy a hím magának akarja a nőstényt, és a frissen megszületett utódot – nem alaptalanul – akadálynak érzékeli, ezért támad rá. A kanadai tudósok által feltárt esetben ugyanakkor az anyabálna finoman szólva nem fogadta lelkesen a hím cselekedetét: megpróbálta megvédeni a borjú életét, A hatalmas állatok csatájában sebeket osztottak, véres habok vették körül a kardszárnyű delfineket.

Kapcsolódó

A 13 Oscar-díjra jelölt A víz érintése című produkciót szerzői jogsértéssel vádolják

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük