Balog Zoltán volt EMMI miniszter zsinati elnökké választása NER-módra – apró(?) szépséghibákkal

A magyar reformátusok első számú vezetőjévé, a zsinat elnökévé választhatják Balog Zoltánt a politikai karrierjét egyházira cserélő egykori minisztert. Ám nem a hagyományos módon-írta meg a hvg360-on Dobszay János.

Már csak az a kérdés, lesz-e formális kihívója Balog Zoltánnak, vagy egyedül méreti meg magát

– több forrásunk is ezt mondta írja a portál, hogy a Magyarországi Református Egyház legfőbb ­döntéshozó fóruma, a zsinat február 17-én esedékes tisztújításáról.

Az Orbán Viktor lelki vezetőjéből az Orbán-kormány emberierőforrás-miniszterévé avanzsált Balog januárban foglalta el a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöki székét. Ezzel első ízben került egy volt miniszter ilyen magas egyházi pozícióba Magyarországon.

Balog egyházi karrierjének beindulása elől – mint azt a HVG elsőként megírta – a zsinat korábban azzal hárította el az adminisztratív akadályokat, hogy eltörölték azt a rendelkezést, amely legalább tízévi folyamatos lelkészi működést írt elő a püspökké választás előfeltételeként.

A személyre szabott intézkedést (Balog ugyanis a politikai pályája idejére megszakította hivatalos egyházi munkáját) utóbb próbálták azzal indokolni, hogy csak a gyes miatt időlegesen kieső lelkésznőknek akartak esélyt adni az indulásra, ám ez a magyarázkodás már akkor is átlátszó volt. S láss csudát: Balogot ezek után tavaly novemberben csont nélkül meg is választották püspöknek.

A református hagyományok “mellőzése”

Ám, mint az újabb fejlemények mutatják, a hazai református hagyományok felrúgásának ezzel még koránt sincs vége. Szokás ugyanis, hogy a magyar kálvinisták legfőbb vezetőjét, a zsinat lelkészi elnökét a négy egyházkerület két nagyobbika, a dunamelléki és a tiszántúli felváltva adja (kivéve, ha újrázik valaki a soron következő ciklusra). A most lezáruló hatéves zsinati ciklusban Bogárdi Szabó István dunamelléki püspök töltötte be ezt a posztot.

Adódna tehát, hogy helyét a zsinat élén a „váltótárs” egyházkerület püspöke vegye át. Utóbbi a posztján nemrég újra bizalmat kapott Fekete Károly, akinek – szemben Baloggal – jelentős püspöki tapasztalata van. Csakhogy ő még hezitál. Bár korábban voltak ilyen ambíciói, Balog feltűnésével megváltozott a helyzet.

(A procedúra egyéb súlyos ellentmondásai a cikk további részében itt olvashatók. )

Minden amit Balog Zoltánról tudni lehet, szabad és érdemes

Balog Zoltán

Egy hozzászólás itt: “Balog Zoltán volt EMMI miniszter zsinati elnökké választása NER-módra – apró(?) szépséghibákkal

  • 2021.02.09 - 15:53
    Közvetlen hivatkozás

    Az egyike a leggerinctelenebb, utálatos segnyalónak.Az már csak hab a tortán, hogy egyházi személy.A keresztcsontnál mélyebben lakik a fönöke anusaban.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük