Balog Zoltán: újból szerényebben fogunk élni, de ez jót tehet majd nekünk is, a világnak is

Az “emberminiszter”, aki nem lehetett köztársasági elnök visszatért a szószékre és onnan osztja az igét. Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke a reformatus.hu-nak adott nagyinterjút.

Világunk gazdasági és szellemi válsággal küzd

A megkérdőjelezhetetlennek tartott értékek mára eltűnőben vannak. A világjárvány, az orosz–ukrán háború, a nyomukban járó gazdasági és megélhetési válság tovább növeli a bizonytalanságot, és olyan korszak érkezését vetíti előre, amelyhez hasonlót a fiatalabb generáció tagjai közül sokan nem éltek még át.

Milyen gyakorlati lépéseket tehetünk a gyülekezeteinkben?

Balog Zoltán: “A mi generációnk és a nyomunkba lépők még ismerik a vízmelegítés nyűgét, a büdös olajkályhát, amely mellett 18 fokban üldögéltünk. Szerényebben éltünk, a hit mégis boldoggá tudott tenni bennünket. Nem a gyermekkor messzeségbe vesző szépsége miatt mondom ezt, hanem abból a közös keresztyén tapasztalatból, hogy nem kizárólag az anyagi jóléten múlik az ember boldogsága. Minden helyzetben lehet és kell hálát adni. Ez is segít a bajban. Adjunk hálát azért, hogy a hét szűk esztendő a hét bő esztendő után jön! Igaz, hogy újból szerényebben fogunk élni, de ez jót tehet majd nekünk is, a világnak is.”

Mi, reformátusok ne szűnjünk meg Isten akaratát keresni!

“Mire tanít bennünket az Úristen ezen a helyzeten keresztül? Abban biztos vagyok, hogy több szolidaritásra, szerénységre, imádságra, teherbíró közösségek kialakítására, erősebb összetartásra. Az észszerű takarékossági intézkedéseket meghoztuk, és a továbbiakban is meg fogjuk hozni. Körlevelet írtunk a gyülekezeteknek, hogy a felelős erőforrás-gazdálkodásban, a takarékos energiafelhasználásban jó sáfárként mindannyian igyekezzünk helytállni, és a másokat segítő tapasztalatokat, jó gyakorlatokat osszuk meg. A gyülekezeteinket nem hagyjuk magukra, lesz támogatás, a szociális intézményeinket fenntartjuk, az iskoláinkat működtetjük.”

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!

Friss híreink