Balogh Zsolt: hitet és erőt adhat a győzelem

A magyar férfi kézilabda-válogatott 26-25-re legyőzte Oroszország együttesét az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában.

A két csapat 18. alkalommal találkozott egymással,

két döntetlen és tíz orosz siker mellett ez volt a hatodik magyar győzelem. A magyar válogatott korábban soha nem tudta legyőzni Oroszország, illetve Szovjetunió csapatát világversenyen, vagyis világbajnokságon, Európa-bajnokságon és olimpián.

“Nagyon örülök, hogy jól sikerült az első mérkőzés. Azt ígértem, hogy biztosan mindenki maximálisan oda fogja tenni magát, akárhogy játszunk, akármennyi hibával. Ez abszolút visszaköszönt a meccsen. Szerintem annak köszönhető a győzelmünk, hogy sokkal jobban akartuk a két pontot” – nyilatkozta az MTI-nek vasárnap Balogh Zsolt, aki a 26-25-re megnyert malmői találkozó legeredményesebb játékosa volt hét góllal.

Hozzátette, a siker hitet és erőt adhat rutintalan csapatuknak, hiszen egyáltalán nem mindegy, a fiatal játékosok milyen élményekkel kezdik a válogatottbeli pályafutásukat.

A második félidőben három olyan szituáció volt,

amely kulcsfontosságúnak bizonyult, vagy az lehetett volna. A 49. percben négygólos előnynél egy labdaszerzés után Sipos Adrián a keresztlécre lőtte a ziccerét, ráadásul másodpercekkel később Ligetvári Patrikot kiállították.

“Féltem, hogy mindez megbosszulja magát, hiszen az döntő labdának tűnt”

– mondta a Tatabánya jobbátlövője. Jelezte, a hátralévő időt szó szerint átvészelték.

“Főleg támadásban voltunk pontatlanok, de a védekezésünk nagyjából stabil volt, és Mikler Roland védésével sikerült két pontot szereznünk”

– összegzett Balogh.

Az 57-szeres válogatott játékos

az utolsó percben tökéletesen passzolt Bánhidi Bencéhez, de a beálló lövését Viktor Kirejev kivédte, majd az oroszok időt kértek. Az utolsó támadásuk során az őrizetlenül hagyott Timur Gyibirovhoz került a labda, ám a tapasztalt balszélső lövését Mikler Roland óriási bravúrral a kapufára tolta.

“A taktika az volt, hogy Gyibirovot ne hagyjuk lőni, erre én voltam az első, aki kiugrott a balátlövőre. Ezt elég csúnyán elrontottam, óriási hiba volt tőlem, de szerencsére jól sült el, mert Roland a védésével kisegített. Úgy éreztem, Ligetvári Patrik el fog csúszni, és Pavel Atman be tud bújni az egyes és a kettes hely között, nagyon hamar kiugrottam rá, és már nem értem vissza” – magyarázta.

Hozzátette, egy kicsit megzavarodtak, amikor az oroszok átálltak hét a hat elleni játékra, másrészt Gyibirov a lövésénél rálépett a vonalra. A játékvezetők nemcsak ezt nem vették észre, hanem azt sem, hogy egy rossz csere miatt egy másodperccel a vége előtt hét magyar mezőnyjátékos volt a pályán.

Balogh Zsolt akcióban az oroszok ellen. Fotó: Anze Malovrh / kolektiff

Balogh elmondta, hogy a játékosok többségének csak éjjel három óra körül sikerült elaludnia,

mert az adrenalin még dolgozott bennük. Vasárnap jutott idő a pihenésre, de délelőtt volt egy regenerációs edzés a konditeremben, délután videózásra került sor, majd edzés következett a Malmö Arenában.

Hétfőn újra videózás szerepel majd a programban, 20.30-tól pedig az olimpiai és világbajnok Dánia vár a magyarokra a csoportkör második fordulójában.

A dánok meglepetésre 31-30-ra kikaptak Izlandtól szombaton

Balogh Zsolt ennek kapcsán úgy fogalmazott, felborította a papírformát ez az eredmény, mert mindenki arra számított, hogy a dánok veretlenül lesznek csoportelsők.

“Látszik, hogy az izlandiaknak is nagyon komoly csapatuk van. Arra számítottunk, hogy ha sikerül megvernünk az oroszokat, és minden rendben megy, akkor ki-ki mérkőzést játszhatunk ellenük a továbbjutásért, de ezt alaposan megkavarták” – nyilatkozta.

Meg kell próbálniuk az olimpiai címvédőt is megverni

Leszögezte, fel sem vetődhet, hogy a dánok elleni meccset esetleg elengedik, és csak Izlandra összpontosítanak, meg kell próbálniuk az olimpiai címvédőt is megverni.

Az elmúlt négy évben kilenc alkalommal találkozott egymással a magyar és a dán válogatott, a mérleg két magyar siker, egy döntetlen és hat dán győzelem.

“A dánok ellen sosem könnyű játszani. A közelmúltban általában nem sikerült legyőznünk őket, de voltak nagyon emlékezetes meccseink is. Nem mi vagyunk az esélyesek, de bármikor lehet esélyünk ellenük. Rajtunk nincs nyomás, legyen rajtuk, hiszen kikaptak az első mérkőzésükön”

– mondta a Tatabánya kézilabdázója.

A jobbátlövő szerint minden mérkőzéssel és edzéssel egyre jobban összeérik a magyar csapat, amelynek nincs egyszerű dolga, mert a páros játékkapcsolatokból nagyon hiányzik a sérült Bodó Richárd és Lékai Máté.

“A támadójátékunkon látszanak a meg nem értések, de most ezek a lehetőségeink vannak, ebből kell kihoznunk a maximumot” – vélekedett Balogh Zsolt.

Férfi Európa-bajnokság, csoportkör, 1. forduló:

Magyarország-Oroszország 26-25 (14-13)
Magyarország:
Mikler, Székely (kapusok), Balogh 7(5), Bánhidi 4, Bóka 3, Fekete, Győri 3, Hornyák 1, Ligetvári 2, Máthé, Nagy 1, Rosta, Sipos 1, Szita 4, Tóth, Ubornyák. 
Oroszország:
Kirejev, Zabolotyin (kapusok), Andrejev 2, Atman, Gyibirov 3(1), Jermakov 1, Gorbok, Kalaras 4, Koszorotov 4, Kotov, Kovaljev, Santalov 5, Siskarjev 2, Skurinszkij 2, Soroka, Zsitnyikov 2.

Mikler Roland. Fotó: Anze Malovrh / kolektiff

A mezőny legjobbjának megválasztott Mikler Roland úgy vélekedett, meglehetősen hullámzó meccset játszottak, voltak nagyon jó szakaszaik, amikor elléptek négy góllal, aztán butaságokat csináltak és az ellenfél visszajött a meccsbe.

“Talán nem mi voltunk az esélyesek, de korábban is elmondtam, hogy nálunk jobban nem harcolhat senki a győzelemért, és nem akarhatja jobban. Nyilván vannak olyan begyakorolt dolgok, amelyeknek meg kell mutatkozniuk a pályán, de azok mellett nekünk ez lehet az erősségünk, mert ha az ellenfél jobban akarja a győzelmet, nekünk nincs esélyünk” – magyarázta a MOL-Pick Szeged kapusa.

Felidézte, hogy a második félidő közepe táján lőttek néhány gólt lerohanásból,

ettől megnyugodtak, azt hitték, már megvan a mérkőzés, az oroszok pedig megpróbálták minél hamarabb ledolgozni a hátrányukat, és sikerült is egyenlíteniük. Ezután a magyaroknak védekezésben és támadásban is volt egy-egy villanásuk, a vége pedig szerencsésen alakult.

“Sikerült beleérnem a labdába, kapufára tolni, és végre egyszer a magyaros szerencsétlenség szerencsévé változott, és kifelé pattant a labda” – nyilatkozta Mikler.

Hozzáfűzte, nagyon büszke a csapatra, a társai nagyon jól dolgoztak, nagyon sokat segítettek neki védekezésben. Voltak nagyon jó momentumok, jól működő páros kapcsolatok, de érzése szerint még több van bennük védekezésben és kapusteljesítményben is.

“Ha kicsit jobban vigyázunk a labdára támadásban, nagyobb különbséggel is nyerhettünk volna, de nem vagyok elégedetlen. Ez egy nagyon szép nap számunkra, mert talán senki nem gondolta volna, hogy mi nyerünk”

Mikler rávilágított, hogy a megszerzett két ponttal megmaradt az esélyük a továbbjutásra, de semmin nem kell változtatniuk, hiszen éppen a nyugodtság, a higgadtság az erényük, miközben azt csinálják, amit az edzők elvárnak tőlük.

“Le a kalappal a csapat előtt, így kell harcolni, így kell küzdeni, így kell nekimennünk a dánoknak is. Ha szívvel-lélekkel, az utolsó pillanatig csináljuk, kevés hibával, akkor képesek vagyunk ilyen mérkőzéseket játszani”

A magyarok hétfőn 20.30-tól az olimpiai és világbajnok dánokkal találkoznak a malmői E csoportban. A középdöntőbe az első két helyezett jut.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük