Bánki Erik bűvésztrükkje: százmilliós bevétel – dolgozók nélkül

Úgy fest, ért az üzlethez Bánki Erik, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke, aki tulajdonosa két olyan cégnek is, amely tavaly párját ritkító módon tudta növelni bevételeit.

Nulláról 140 millióra növelte bevételét

A megtáltosodott társaságok egyike a kormánypárti politikus által 2015-ben alapított Pannon PR 2020 Marketing és Kommunikációs Tanácsadó Kft., amely a frissen közzétett pénzügyi beszámolója szerint

a 2016-ban elért nulla forintról 140 millió forintra tudta növelni a bevételét tavaly.

A bevétel egyedül Bánki Erik érdeme

Ráadásul a reklámcég ezt nem is akárhogyan tudta elérni, a beszámoló kiegészítő mellékletéből ugyanis kiderül, hogy társaság a tavalyi évben

egyetlen munkavállalót sem foglalkoztatott.

Mindez tehát azt jelenti, hogy a bevétel csakis Bánki érdeme lehet, aki egy személyben tulajdonosa és ügyvezetője a társaságnak.

Vajon mire ment el a bevétel?

Igaz, nem elhanyagolható körülmény, hogy a cég a bevételnél többet költött el. Anyagi jellegű ráfordításai összesen 146 millió forintot tettek ki. Így hiába a reklámcég jelentős bevétele, csaknem 6 millió forintos veszteséggel zárta az évet. Érdekes ugyanakkor, hogy arra nem tér ki a beszámoló, hogy pontosan mire költötte el a társaság a bevételt.

Az egyébként, hogy Bánki egyetlen munkavállalót sem alkalmazott, nemcsak a százmilliós bevétel miatt érdekes, hanem azért is, mert a cég megalapításakor a politikus azt mondta a HVG-nek:

néhány kreatív, fiatal tehetségnek szánnék kísérleti terepet, amiből talán egy későbbi időszakban komolyabb cég építhető.

A jelek szerint, egyelőre sem a fiataloknak sem másnak nem ad munkát Bánki. Ráadásul nem ez az egyetlen olyan cége, amely alkalmazottak nélkül is képes volt komoly bevételt elérni.

És a birtokok csak gyarapszanak…

Bánki Erik, a gazdasági bizottság elnöke 2013-ban hetvenmillió forintért vett Opimus-részvényt. Nem tiszta, hogy miért és miből.

A kormánypárti képviselőnek egy agrárcége is van, amit 2016-ban alapított feleségével. A BA-Agrár Kft. 2017-ben több mint 49 millió forintos bevételre tudott szert tenni, ami viszonylag magas összegnek tűnik ahhoz képest, hogy ebben a társaságban sem alkalmaztak egyetlen munkavállalót sem. Igaz, ez a társaság is sokat költött, így a cég nyeresége a beszámoló szerint csak 1,2 millió forint volt.

Ugyanakkor nincs miért aggódnia a korábban, az akkor még igen kétes hírű Opimusba is befektető Bánkinak, a pénteken közzétett vagyonnyilatkozata szerint tavaly a 2016-os évhez képest több mint 30 hektárral tudta gyarapítani a főként szántókból álló birtokait, így már több mint egy tucat településen gazdálkodhat.

Nem összeférhetetlen a Brüsszel-ellenes politika és az uniós pénzek elnyerése

De az sem mellékes, hogy Bánki Erik és felesége rengeteg európai uniós forráshoz jutott az elmúlt években. A politikus és felesége csaknem 60 millió forint vissza nem térítendő brüsszeli támogatást nyert el csak tavaly. Az elnyert uniós pénz és a Fidesz-KDNP Brüsszel-ellenes politikájának ellentmondásáról egyébként tavaly a Magyar Nemzet kérdésére Bánki leszögezte, egyáltalán nem tartja összeférhetetlennek, hogy uniós pénzt nyert, s hogy milyen politikát folytat a kormány Brüsszellel szemben.

(Forrás: 24.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük