Ma még bizalommal lehet bírósághoz fordulni

Hangsúlyozta, a bíróságok lennének a szisztéma tengelyében, s nem véletlen, hogy tönkretételük, megtörésük érdekében mindent meg is tesz a hatalom:

“Nagy a nyomás a mostani bíróságokon, de tiszteletre méltó az ott dolgozók többségének a tartása is. Ma még bizalommal lehet bírósághoz fordulni. Az igazság megtalálásnak és kimondásának ösztöne még ott van. Ezért még mindig jónak tartom a munkájukat. De a vektor lefelé mutat. Kiváló bírókat sikerült már elzavarni, nyugdíjba kergetni, és hiába ítélt javukra a nemzetközi bíróság, többségüket olyan mélyen megsértette, ami történt, hogy már nem tudtak visszamenni. Mint, akit megcsal élete nagy szerelme…”

Bárándy Péter: jogállamot nem lehet jogsértésre építeni….. az írott jog felülírása szentségtörés

- Hirdetés -

A bíró nem hős, de független….

Kitért arra, hogy a társadalomtól független a bíráskodás tényleg nem létezhet, mert a társadalmat szolgálja ki. De a hatalomtól függetlennek kell lennie:

“A bíróságnak ehhez biztosítania kell az ott dolgozók számára, hogy e hivatásrendben még a születésétől fogva gyáva ember is bátran viselkedjen. Csak azért, mert bíró. Akinek nem kell hősnek lennie, csak függetlennek. Ha mégis hősiességre van szükség, mint most gyakran, akkor baj van.”

2010 előtt az irányt nem vétettül el….

Az ügyvéd szerint 2010 óta egyfolytában pusztulnak azok az értékek, amelyekről azt gondoltuk, hogy a rendszerváltozás után folyamatosan kiteljesednek. Azt megelőzően, az útról, ha letértünk is, az irányt nem vétettük el:

“Ha érzékelnék az emberek, mi történik, már akkor elkergették volna a hatalmat, amikor az elvette a magán-nyugdíjpénztári megtakarításaikat. Magántulajdonra tenyerelt. A szabadságjogokkal is így van. Ahogy a szocializmusban megszoktuk, hogy fő szabály szerint nem hagyhatjuk el az országot, most is megszoknak rengeteg mindent. Nagyon a széléig kell elmenni a hatalomnak ahhoz, hogy mondjuk a szólásszabadság vagy az egyesülési szabadság korlátozása komoly ellenállást váltson ki. A megfővő béka helyzetét látom. Fokozatosan lesz forróbb és forróbb a víz. Észre sem veszi, és alattvaló lesz a polgárból. Csakhogy a főtt békaság meglehetősen irreverzibilis és végső soron igencsak legyőzött állapot. “

Bárándy Péter: nem pszichiáter vagyok,(…) nekem más a foglalkozásom

“Gyalázom-e az ellenzéket, ha azt mondom, politikai formációként nem létezik?”

Hangoztatta, egy nem teljesen hülye autoriter rendszer is felismeri, hogy létkérdés számára az ellenzék cselekvőképességének felszámolása. Ezen belül először is az, hogy ne legyen a vetélytársaknak sajtójuk, vagy akárcsak hozzáférésük a sajtóhoz:

“Gyalázom-e az ellenzéket, ha azt mondom, politikai formációként nem létezik? Mondhatnám, hogy megvették, hogy elgyávult, hogy elvesztette a képességét a harcra. Csakhogy ez jórészt az autoriter rendszernek tudható be. A hatalom ezzel saját magát is súlyosan sebezhetővé tette. Egyre kevesebb teret hagy a politikailag megformált ellenállásnak, amivel a dühnek, a koordinálatlan ellenszegülésnek teszi ki magát. Förtelmesen bukás lesz a vége.”

Ez a romlás…

Úgy véli, ez a rendszer tagadja a szabadság, az alkotmányosság értékeit. Az igazságosságra törekvés nem ismerhető fel ténykedésében:

“Van itt például egy ember, akinek a vagyona évente megtízszereződik anélkül, hogy bármit létrehozott volna. Nem a miénkből veszi el véletlenül? Ki tiltakozik emiatt, kit zavar? Ez a romlás. Nem lenne szabad ebbe beletörődni. Igen, el is kell szakadni.”

Forrás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét