Baranyi: kinek mit intézett a kormánya! Nekünk keleti béreket, nyugati rezsiárakat és nemzeti szégyent

Ruszkik haza! 1956 óta talán soha nem volt annyira aktuális a forradalom jelszava, mint idén. A hősök előtti tiszteletadáson túl, a magyar történelem egyik legszebb, de mindenképpen leghősiesebb fejezete ma egyetlen fontos, fájdalmasan aktuális témáról szól – kezdte közösségi oldala bejegyzését Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere.

“Ezt gondolja a miniszterelnök is, aki Ukrajna honvédő háborúja kapcsán ugyancsak 56-ra asszociál, és azt mondja:

“ Azért vállaltunk egy forradalmat és szabadságharcot, hogy kikényszerítsük a tűzszünetet meg a béketárgyalást ”

Váratlan fordulat a forradalom értelmezésében

A ma még élő ötvenhatosok és a történészek eddig egészen máshogy tudták: a forradalmárok mindenekelőtt az orosz csapatok kivonulását és a szovjet függőség felszámolását akarták elérni

Tehát ugyanazt, amit ma az ukránok.

De 1956-ban a béke végül létrejött tárgyalások nélkül is Olyan béke, amelyben a Moszkvának alárendelt és azt kiszolgáló bábkormány hatalmát a Vörös Hadsereg garantálta. Ma csak ugyanilyen békét köthetne Ukrajna.

Aki ma Ukrajnán a béketárgyalásokat kéri számon, az azt várja el, hogy ne megvédje, hanem lője főbe saját magát. Ez a gondolat leginkább éppen 1956 szellemét, a szabadságért életüket áldozó hősök emlékét árulja el.

De a magyar kormány vezetője még csak nem is Ukrajnát akarná tárgyalásokra kényszeríteni a gyilkosával, hanem Amerikát

“Az azonnali tárgyalás mellett vagyok. Mindegy, hogy az ukránok erről mit gondolnak ”

– mondta a napokban. Szó szerint azt javasolja, hogy miután az egyik nagyhatalom fegyverrel támad a hősiesen védekező és a mi védelmünket is szolgáló szomszédunkra, egy másik, még nagyobb hatalom az áldozat feje felett állapodjon meg az agresszorral.

Azaz a nemzeti ügyek kormánya, a legélesebb helyzetben, gond nélkül elárulja a nemzeti ügyet.

Ha az az igényünk, hogy ma a nagyhatalmak Ukrajna nélkül döntsenek a sorsáról, akkor innentől nem reklamálhatunk ha Magyarországgal is ugyanezt teszik

Nem kérhetjük számon sem Trianont, sem a most esetleg minket hátrányosan érintő döntéseket.

A magyar kormány számos egyéb lépésével és nyilatkozatával is elkötelezte magát Putyin Oroszországa mellett. Most éppen egy újabb, talán minden korábbinál szégyenletesebb hazugságát plakátolja ki. Bombákat itt nem Brüsszel vagy Washington szór le, hanem az orosz hadsereg. A nyugati szankciók egyik legfontosabb célja az orosz hadiipar gyengítése. Tehát éppen a bombázás megállítása. És a frontról érkező hírek, az orosz vereségek, az orosz hadsereg meglepő gyengeségei alapján úgy tűnik, hogy ezt a célt hatékonyan elő is segítik.

A plakátok hazugságával szemben a szankciók egyrészt működnek, másrészt a béke letéteményesei

Bár nekünk az ország határain belül is elég nagy baj a kormányunk, de sajnos nem feltételezhetjük, hogy a határokon belül marad, ahogy generációnk legfontosabb történelmi pillanataiban a magyar állam ismét a rossz oldalra áll. Ennek következménye az egész világ előtti megszégyenülésünk, Magyarország minden korábbinál súlyosabb nemzetközi elszigetelődése, és részben emiatt a magyar gazdaság katasztrofális teljesítménye. De még ennél is aggasztóbb következménye a kárpátaljai magyarság kiszolgáltatása az ukránok elkeseredésének és dühének.

Az Ukrajában élő magyarok az a közösség, amelyet a magyar kormány ma mindenki másnál fájdalmasabban szúr hátba.

Tudjuk, hogy Orbán Viktor már évekkel ezelőtt, legkésőbb a menekültek elleni gyűlöletkampánnyal elárulta a szolidaritás egyetemes eszményét.

Jó ideje elárulta már az európai gondolatot is. Most, az 56-os forradalom hatvanhatodik évfordulójához érve elárulja 1956-ot, a nemzeti ügyet és határon túli magyarságot is. Joggal merül fel a kérdés, hogy mindezt miért teszi.

A hozzá még most is hűségesek jóindulatú vagy cinikus véleménye szerint a mi érdekünkben. Egyszerűen csak hintapolitikát folytat, most éppen az olcsóbb energia, azaz a rezsivédelem érdekében. Ehhez nyugatról megkapta a felmentést az orosz gáz és olaj embargója alól. De keletről most sem kapunk olcsón semmit, ezért még így, a lelkünk eladásának árán sem sikerül megvédenie a rezsit. Még Németh Szilárddal az oldalán sem.

Kinek mit intézett a kormánya

Nekünk keleti béreket, nyugati rezsiárakat és nemzeti szégyent. Ilyen helyzetben, a rendszerváltás óta bizonyosan a legnehezebb időkben, nem sok lehetőségünk maradt nekünk, az ötvenhatosok hűséges örököseinek. De legalább annyit megtehetünk, hogy az ötvenhatosokhoz hasonlóan a szabadságot és az igazságot keressük. És ha az igazsággal is foglalkozunk, akkor ma felül kell vizsgálnunk az előbb általam is kimondott jelszót. Helyes gondolatot igazságtalanul fejezünk ki ugyanis, amikor azt mondjuk: ruszkik haza! Hiszen az ellenség nem az orosz nemzet, végképp nem az oroszországi emberek, hanem Vlagyimir Putyin és rendszere. Az igazság keresésén túl önző okokból is fontos ezt hangsúlyoznunk.

Mi is azt szeretnénk, hogy a világ tudja, nem Magyarország, nem is a magyar nemzet az áruló, hanem a kormánya. Ezért minél többünknek, minél hangosabban kell most azt mondanunk: Éljen az ötvenhatos forradalom, éljen Nagy Imre, éljen Ukrajna, éljen Volodimir Zelenszkij!

Szeretettel várunk mindenkit ünnepi megemlékezésünkön holnap, október 23-án 10:30-kor a Bakáts téren”

Kövesse cikkeinket a Google Hírek-en!

Friss!