Bartók Imre lett a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei győztese

Bartók Imre író lett a fiatal szerzőket elismerő Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei győztese – közölték a szervezők az MTI-vel pénteken.

Bartók Imre Majmom, Vergilius című prózaverse ott kezdődik, ahol Hermann Broch Vergilius halála című regénye véget ér – Bartók ott folytatja, ott kezdi el, ahol az előző rapszodosz abbahagyta: ez a hüpolépszisz alaphelyzete. Jan Assmann szerint „a hüpolépszisz alapelve az, hogy az igazságot még megközelíteni is csak akkor lehet, ha az ember búcsút vesz attól a rögeszmétől, hogy valaha is elölről kezdheti, ha felismeri, hogy egy már zajló diskurzusba született bele”. Bartók műve ennek a felismerésnek a tökéletes lenyomataírja róla Szilasi László a litera.hu-n.

Ebben a retorikai és poétikai kontextusban a majom (latinul: simia) rendkívül fontos lény: a majom az imitáció diskurzusában azt a szerzőt jelöli, akit követője mindennemű fenntartás nélkül utánoz. A majom a plágium szörnye. Bartók könyve megfordítja ezt a hagyományos viszonyt.

A nyolcadik alkalommal átadott elismerést Bartók Imre Majmom, Vergilius című kötetével nyerte el

A hatezer eurós ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, új kötettel jelentkező, 35 évesnél nem idősebb szer­zők támoga­tá­sa. Emellett az új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi meg­jelentetésének elősegítése is az ösztöndíj célkitűzései között szerepel.

A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egy­hónapos stuttgarti alkotói tartózko­dásra, a Stuttgarti Magyar Intézet által megszervezett szerzői estre és az elismerés kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin (LCB) által felajánlott egyhónapos, jelentős összegű berlini ösztöndíjjal is.

Az ösztöndíjat Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója hozta létre 2013-ban

A ösztöndíjat korábban Krusovszky Dénes, Mán-Várhegyi Réka, Áfra János, Bencsik Orsolya, Závada Péter, Simon Márton és Harag Anita nyerte el.

Az ösztöndíj kuratóriumának tagja Keresztury Tibor író, kritikus, szerkesztő; Parti Nagy Lajos költő, író és Szilasi László író, irodalomtörténész, egyetemi tanár.

A kuratórium minden évben először a kiadók javaslatai alapján összeállít egy tízes listát, közülük választja ki a legjobb három jelöltet, majd a győztest. A legjobb három közé jutott másik két szerző – idén Kemenes Henriette és Korpa Tamás – 500 eurós jutalmat kap – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI / litera.hu – Fotó: Valuska Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük