Bartók Imre nem veszi át a Térey-ösztöndíjat – nem áll be az Orbán kulturális-trollok közé

Ma jelentették be, hogy ki az a 45 író, akik megkapnák a tavaly elhunyt Térey Jánosról elnevezett irodalmi ösztöndíjat. A tizenkilenc tagú, ismeretlen összetételű szakmai zsűri január 20-án, hétfőn választotta ki jelöltjeit.

Az lehet jelölt, aki minimum a 35., maximum a 65. életévét betöltött író

A Térey-ösztöndíj havi összege a Digitális Irodalmi Akadémia tagjainak juttatott mindenkori felhasználási díj 90 százaléka, ez 2020-ban havi bruttó 320 ezer forint – öt éven át.

Bartók Imre a Facebookon jelentette be: nem veszi át a díjat

“Jobb híján itt szeretném elmondani, hogy nem veszem át a Térey Jánosról elnevezett ösztöndíjat. Enyhén szólva aggályosnak találom a díj létrejöttének körülményeit, annak átláthatatlanságát, az azt életre hívó Demeter Szilárd személyét, és nem hiszem, hogy itt és most ebben a formában kellene támogatni azt a kultúrát, amelyet egyébként DSZ példaképe és főnöke az egész trollapparátusával tudatosan és szisztematikusan rombol körülöttünk.

Mindannyian tudjuk, hogy ami történik, nem normális

Ebből az idiotisztikus és nyomasztó összegből – fejenként 16-17millió forint – meg lehetett volna menteni a József Attila Kört. Lehet nézegetni a díjazottakat innen, onnan, de hát mégiscsak: OJD, aki az elvbarátaival egy-két éve még más írók, többek közt a barátaim ellen uszított a pártlapban.

Az már szinte részletkérdés, hogy a „nagytekintélyű zsűri” 2 év után kötelezően (!) kiszór legalább öt személyt; ez a zsűri a leírás szerint nem azonos a kuratóriummal. „Nyugodt munkakörülmények”, igen, az nyilván így néz ki.

Biztos lehetne még ennél is aggasztóbb ez a történet,

de az én ingatag mentális egyensúlyomnak ez is bőségesen elég. Úgyhogy:

„Hát igen: nem” (Esterházy).

Ezt a nyilvánosságot kerülve is elmondtam volna, ha megkérdeznek előtte, de ez nem történt meg. Mellesleg 34 éves vagyok, meg sem kaphattam volna.

p.s. Harmath Artemisz legjobb szándékaiban nem kételkedem. Térey Jánost közel éreztem magamhoz, a halála sokkolt, mindez azonban nem változtat a fentieken.”

A díjazottak 20 százaléka KMTG-s

Térey-ösztöndíjat kap az Előretolt Helyőrség Íróakadémia kilenc oktatója – amelynek, mint ismert, a jó ajtón kopogtató Orbán János Dénes által állami pénzből gründolt Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nkft. az üzemeltetője.

Az elmúlt években sokmilliárdos állami támogatást kaptak, és nem mellesleg az akadémia honlapja szerint itt tanít a PIM főigazgatója, Demeter Szilárd is. A helyőrségi oktatók közül Farkas Wellmann Endre, Lőrincz P. Gabriella, Nagy Koppány Zsolt, Orbán János Dénes, Száraz Miklós György, Sántha Attila, Varga Melinda, Végh Attila és Zalán Tibor lett ösztöndíjas.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük