Orbánék rendszeresen ismételgetik, hogy az európai emberek ellenzik a migrációt, csak a „brüsszeli bürokraták”, illetve az elit támogatja azt. A menekültek és gazdasági bevándorlók egyik fő célországában, Németországban a szociáldemokraták pártalapítványa által készíttetett közvélemény-kutatás ebből a szempontból figyelemre méltó eredményekre jutott.


A megkérdezettek kis többsége, 53 százalék szerint a migráció Németország számára esély

Erre a kérdésre 29 százalék válaszol nemmel. 70 százalékuk szerint a háború és üldözés elől menekülőknek ugyanúgy menedékjogot kell adni, mint eddig. Ugyanakkor 57 százalék szerint az eddiginél kevesebb gazdasági bevándorlót kell befogadni. A szakemberek bevándorlását 63 százalék helyesli, 25 százalék ellenzi. Azt a javaslatot, hogy azok a kiutazásra kötelezett bevándorlók, akik találtak állást vagy szakképzésben vesznek részt, és jól integrálódtak, Németországban maradhassanak (ezt nevezik „sávváltásnak”), 78 százalék helyesli.

A migrációval kapcsolatban többféle félelem él a megkérdezettekben: 86 százalékuk a szélsőjobboldaliság és rasszista erőszak erősödésétől tart, 81 százalékuk a társadalom kettészakadásától, 73 százalékuk a növekvő bűnözéstől és terrorcselekményektől, 64 százalékuk az iszlám befolyásától. A lakáshelyzet 58 százalékuk, a munkaerőpiaci helyzet 30 százalékuk szerint romolhat a migráció következtében.

A német társadalom tehát rendkívül megosztott

Arról azonban szó sincs, hogy a társadalom nagy többsége ellenezné a migrációt, és különösen a menekültek befogadását, s csak a politikai elit erőszakolná rá ezt az országra.


Forrás

Kapcsolódó

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét