Megjelentek az interneten az Orbán által korábban beígért újabb „nemzeti konzultáció” kérdései. Valaki azzal kommentálta a kérdéseket a Facebookon, hogy ezekre a kérdésekre nem lehet nemmel válaszolni.


Szerintem ez tévedés.

Ha kitölteném a kérdőívet – persze nem fogom –, akkor az 1., 2. és 9. kérdésre biztosan nemmel válaszolnék.

Az 1. kérdés azzal kér egyetértést,

hogy az ország súlyos demográfiai problémáját nem bevándorlással, hanem több hazai gyerekvállalással kell megoldani. Ez szép gondolat, csak nem lehetséges. Ma azért alacsony a gyerekszületések száma, mert hiába vállalnak a korábbinál több gyereket a szülőképes korban levő nők, a születésszám egy generációval ezelőtti alacsony szintje miatt kevesen vannak.

Ahhoz, hogy a népesség reprodukciójához szükséges szintre emelkedjék a születő gyerekek száma, előbb a szülőképes korú nők számának kell megemelkednie. Ezért mondják a demográfusok, hogy a trend megváltozásához több generáció kell, vagyis a változáshoz legalább ötven-hatvan évet kell várni.

És addig mi lesz? Addig hogyan lesz elég aktív korú, aki elég adót és járulékot fizet ahhoz, hogy finanszírozható legyen a nyugdíjrendszer és az egészségügy? Addig bizony Magyarországnak is bevándorlásra lenne szüksége, mint a nyugat-európai országoknak.

Az első Orbán-kormány idején ezt még a Fidesz is tudta, ezért készített migrációs stratégiát, amelyben bevándorlással számolt. Ezért válaszolnék nemmel az első kérdésre.

Hegyezze a pennáját! Nincs kecmec, postán az Orbán-kérdőív, itt vannak a kérdések!

 

A 2. kérdésben azzal kérnek egyetértést,

hogy továbbra is munkavégzéshez kössék a családtámogatást. (Tehát ne emeljék a családi pótlékot.) Én ezzel biztosan nem értek egyet, a munkanélkülieknek és gyereket nevelő nyugdíjasoknak vagy egyetemi hallgatóknak járó családtámogatást is növelni kell, ha a háztartásukban gyerek van. A Fidesz ezt – a munkanélküliek, alkalmi munkából élők miatt – nem szereti, de ez szerintem elfogadhatatlan.

A harmadik pedig a 9. kérdés,

hogy minden gyereknek joga van apához és anyához. Ez az azonos nemű párok gyereknevelése, valamint az egyszülős családok ellen irányul. Nem vitatom, hogy – minden egyéb feltételt azonosnak tekintve – lehet jobb egy teljes családban nevelkedni a gyereknek, mint egy csonka családban, vagy uram bocsá’ azonos nemű pár által gondozva, nevelve.


De akkor mi legyen a csonka családban élőkkel? Ez a helyzet válás, haláleset révén is előállhat, és százezrével elő is áll. Vajon egy állandóan veszekedő, megromlott kapcsolatban élő különnemű pár jobb környezet egy gyerek számára, mint két-két, egymást szerető, harmóniában élő férfi illetve nő? Én ezért a 9, kérdésre is határozott nemmel válaszolnék.

Az ellenzéki pártoknak sem azzal kellene elintézniük ezt a kormányakciót, hogy sokba kerül és hamisak, félrevezetők a kérdések, hanem fel kellene vállalniuk ezt a fontos vitát.

Nemzeti konzultációs központ – ízlelgessük…. ha központ van, jön az Ön által finanszírozott konzultációhegy is!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét