Megjelentek az interneten az Orbán által korábban beígért újabb „nemzeti konzultáció” kérdései. Valaki azzal kommentálta a kérdéseket a Facebookon, hogy ezekre a kérdésekre nem lehet nemmel válaszolni.

Szerintem ez tévedés.

Ha kitölteném a kérdőívet – persze nem fogom –, akkor az 1., 2. és 9. kérdésre biztosan nemmel válaszolnék.

- Hirdetés -

Az 1. kérdés azzal kér egyetértést,

hogy az ország súlyos demográfiai problémáját nem bevándorlással, hanem több hazai gyerekvállalással kell megoldani. Ez szép gondolat, csak nem lehetséges. Ma azért alacsony a gyerekszületések száma, mert hiába vállalnak a korábbinál több gyereket a szülőképes korban levő nők, a születésszám egy generációval ezelőtti alacsony szintje miatt kevesen vannak.

Ahhoz, hogy a népesség reprodukciójához szükséges szintre emelkedjék a születő gyerekek száma, előbb a szülőképes korú nők számának kell megemelkednie. Ezért mondják a demográfusok, hogy a trend megváltozásához több generáció kell, vagyis a változáshoz legalább ötven-hatvan évet kell várni.

És addig mi lesz? Addig hogyan lesz elég aktív korú, aki elég adót és járulékot fizet ahhoz, hogy finanszírozható legyen a nyugdíjrendszer és az egészségügy? Addig bizony Magyarországnak is bevándorlásra lenne szüksége, mint a nyugat-európai országoknak.

Az első Orbán-kormány idején ezt még a Fidesz is tudta, ezért készített migrációs stratégiát, amelyben bevándorlással számolt. Ezért válaszolnék nemmel az első kérdésre.

Hegyezze a pennáját! Nincs kecmec, postán az Orbán-kérdőív, itt vannak a kérdések!

 

A 2. kérdésben azzal kérnek egyetértést,

hogy továbbra is munkavégzéshez kössék a családtámogatást. (Tehát ne emeljék a családi pótlékot.) Én ezzel biztosan nem értek egyet, a munkanélkülieknek és gyereket nevelő nyugdíjasoknak vagy egyetemi hallgatóknak járó családtámogatást is növelni kell, ha a háztartásukban gyerek van. A Fidesz ezt – a munkanélküliek, alkalmi munkából élők miatt – nem szereti, de ez szerintem elfogadhatatlan.

A harmadik pedig a 9. kérdés,

hogy minden gyereknek joga van apához és anyához. Ez az azonos nemű párok gyereknevelése, valamint az egyszülős családok ellen irányul. Nem vitatom, hogy – minden egyéb feltételt azonosnak tekintve – lehet jobb egy teljes családban nevelkedni a gyereknek, mint egy csonka családban, vagy uram bocsá’ azonos nemű pár által gondozva, nevelve.

De akkor mi legyen a csonka családban élőkkel? Ez a helyzet válás, haláleset révén is előállhat, és százezrével elő is áll. Vajon egy állandóan veszekedő, megromlott kapcsolatban élő különnemű pár jobb környezet egy gyerek számára, mint két-két, egymást szerető, harmóniában élő férfi illetve nő? Én ezért a 9, kérdésre is határozott nemmel válaszolnék.

Az ellenzéki pártoknak sem azzal kellene elintézniük ezt a kormányakciót, hogy sokba kerül és hamisak, félrevezetők a kérdések, hanem fel kellene vállalniuk ezt a fontos vitát.

Nemzeti konzultációs központ – ízlelgessük…. ha központ van, jön az Ön által finanszírozott konzultációhegy is!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét