Bauer Tamás: Gruevszki kimenekítése

Napok óta azon háborgunk, hogy Orbánék részesei annak, hogy a hivatali visszaélés miatt jogerősen börtönbüntetésre ítélt volt macedón miniszterelnök a büntetés elől – három másik ország érintésével, a magyar nagykövetségek tevékeny segítségével – Magyarországra szökött, és itt politikai menedékjogot kért és kap.

A háborgás arról szól, hogy az orbáni állam egy bűnözőnek segít megszökni.

Arról, hogy ha úgy tartja jónak, gátlástalanul figyelmen kívül hagyja a nemzetközi jog elemi normáit, miként azt a baltás gyilkos kiadásakor is tette.

Miután a Klubrádió híradásában részleteket hallottam Gruevszki menedékkérelmének terjedelmes indoklásából, ahol többek között azt adja elő, hogy tovább fog harcolni Macedóniáért, be kellett látnom, hogy félreértettük a dolgot. Sokkal többről van itt szó, mint arról, hogy Orbán segít elítélt politikai barátjának. Gruevszki kimenekítése arról szól, hogy nagy politikai szövetségese megteremti számára a lehetőséget, hogy előbb-utóbb visszaszerezze a hatalmat hazájában, és visszavezesse országát a „brüsszeli bürokraták” törekvéseivel szemben állók szövetségébe.

Orbán nem kilépni akar …

Merthogy, mint arról már korábban írtam ezen a helyen, Orbán nem kilépni akar az Európai Unióból, hanem szét akarja azt verni, fel akarja azt számolni. Nem névleg az EU-t mint szervezetet, hanem az EU-t mint közös értékeken alapuló, a szuverenitás megosztásán alapuló államszövetséget, föderációt, s nemzetállamok laza együttműködésévé változtassa azt vissza.

Elvégre az Orbán-kormánynak az uniós intézményekkel folytatott minden vitája arról szól, hogy Orbánék nem fogadják el az Unió közös értékrendjét sem gazdasági kérdésekben (hiszen protekcionizmust szegeznek szembe az egységes piac normarendszerével), sem a jogállamiságot illetően (lásd elsősorban a sajtószabadsággal, a bírói függetlenséggel, az egyházak egyenjogúságával kapcsolatos vitákat).

Maga Orbán és minden államtitkára,

politológusa újra meg újra elmondja, hogy két Európa-kép áll vitában. Ők úgy állítják be a dolgot, mintha a vita fő kérdése a bevándorlás lenne, valójában azonban a fő kérdés a jogállamiság és a globalizációhoz, az országok világméretű összefonódásához való viszony. Legfontosabb szövetségese a Kaczyński-féle lengyel állam, de fontos számára minden más szövetséges is, és Gruevszki Macedóniája közéjük tartozott.

Orbánék abban bíznak, hogy a nyugat-barát macedón kormány nem lesz stabil, és bukása után Gruevszki visszatérhet a hatalomba. Ehhez lenne ő jobb pozícióban emigrációban, mint otthon a börtönben. Orbán már többször elmondta, hogy nem helyesli a demokrácia exportját. Úgy tűnik, az önkényuralom exportját annál inkább.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük