BlogbazárGyorshír

Bauer Tamás: Megint Horn Gyula

horn-mszp

Horn Gyula emlékévet hirdetett az MSZP, és konferenciával indított. Kaptam meghívót, az első felén ott is tudtam lenni.

Tóth Bertalan jelenlegi elnök, majd Kovács László kétszeres külügyminiszter, korábbi pártelnök és volt EU-biztos beszédeivel kezdődött a konferencia, majd szakértők következtek.

A második részben „pályatársak” kaptak szót,

köztük volt pártelnökök, Lendvai Ildikó, Mesterházy Attila, Molnár Gyula, továbbá olyan „pályatársak”, mint Havas Szófia, Hegyi Gyula és Szanyi Tibor, az utóbbiak mai alelnökök.

Más pályatársak, akikkel Horn együtt vitte győzelemre 1994-ben a Szocialista Pártot, mint Békesi László, Kósáné Kovács Magda vagy Vitányi Iván, nem voltak ott. Nem tudom, hívták-e őket, vagy meg sem próbálták. Ma már nem MSZP-tagok, de fontos szereplői a magyar közéletnek, ott lett volna a helyük egy Horn Gyula-emlékkonferencián.

Sőt, az elmúlt harminc év legsikeresebb miniszterelnöke koalíciós kormányt vezetett, mert értette, hogy szüksége van a sikerhez a liberális pártra, pályatársa volt Kuncze Gábor, Magyar Bálint és sok más SZDSZ-es politikus is. Mégis, más egykori SZDSZ-est magamon kívül a közönségben sem láttam, mellesleg DK-st sem.

Horn baloldali politikus volt,

retorikájában a „kisemberek” vágyait szólaltatta meg. De amikor kormányozni kellett Magyarországot, akkor vállalta a Bokros-csomagot, vállalta a felgyorsított privatizációt, vagyis a liberális gazdaságpolitikát, és vállalta a médiatörvényben vagy az igazságszolgáltatás reformjában megjelenő liberális jogpolitikát.

Ameddig hallottam a konferencia előadásait, ott a miniszterelnök Horn Gyuláról, a koalíciós kormány élén folytatott politikájáról nem esett szó. A szereplők összeválogatása mindenesetre azt tükrözi, hogy az MSZP mai vezetői a maguk ellenzéki politikájához, amely nyíltan a Gyurcsány-kormányok, de valójában a Horn-kormány politikájától is eltávolodik, igazítják hozzá a maguk stilizált Horn Gyula-képét.

Ez pedig a horni politikusi pálya meghamisítása.

Az MSZP hisz Horn Gyula örökségében

About Author

Comment here