Bauer Tamás: Vujity Tvrtko nem érti….

„Nem feltétlenül értem, hogy mi az, hogy kormánypárti meg ellenzéki sajtó, mert mindig középen próbálok állni…” Tegnap reggel mondta ezt Vujity Tvrtko, az ATV hetyke műsorvezetője, miközben egy politológussal beszélgetett a stúdióban.

Tényleg nem érti?

Tényleg nem tudja, mi a különbség a demokratikus világ és a Magyarországon kiépült önkényuralmi rendszer között? Tényleg nem érti, hogy az Egyesült Államokban – abban a nyugati országban, ahova ő annyira szeret járni – sokféle újság van, de egyik sem úgy szócsöve bármelyik pártnak, mint ahogy a Pravda, a Neues Deutschland, a Trybuna Ludu, a, Rudé Právo, a Scînteia vagy az 1989 előtti Népszabadság volt a kommunista állampárt mindenkori szócsöve. Németországban vagy Franciaországban is vannak konzervatív lapok, mint a párizsi Figaro vagy a Frankfurter Allgemeine Zeitung, és baloldali-liberálisak, mint a Monde vagy a Süddeutsche Zeitung, de egyik sem szócsöve sem a kormánynak, sem valamely ellenzéki pártnak. A Frankfurter Allgemeine is készbírálni a CDU–CSU-t, ha azt indokoltnak tartja, és fordítva.

A mai Magyarországon viszont

az orbáni önkényuralom a maga szócsövévé tesz nemcsak egyes napi- és hetilapokat (korábban a Magyar Nemzetet, majd annak elvesztése után a Magyar Időket, a Magyar Hírlapot, a Demokratát, a Pesti Srácokat, újabban a Figyelőt) és mára az összes megyei lapot, de az állami rádiót és televíziót is, miként az az Echo TV-t és korábban, meg újabban megint a Hír TV-t. Vannak független sajtótermékek is, egy-két rádióadó és talán egy televíziós csatorna, amelyek nem a kormány szócsövei, és amelyeket az egyszerűség kedvéért ellenzékinek szoktak nevezni, noha az ellenzéknek sem szócsövei, és azokat is buzgón bírálják. Vajon Vujity Tvrtko nem tud erről?

Középen állni?

Demokráciában természetes, hogy a sajtóban is és az elektronikus média politikai adásaiban is az újságírók függetlenek, nem a kormányoldal vagy egyik-másik ellenzéki párt álláspontját mondják fel és nem a megbízójukkal szemben álló politikai erőt támadják. Ki-ki a maga felfogásában, de elfogulatlanul kérdez és kommentál. Ebben az értelemben „középen áll”. De nálunk nincs demokrácia. Nem jobb- és baloldal áll egymással szemben, hanem önkényuralom és az általa elnyomottak. (Nemcsak demokraták, hanem a demokrácia olyan ellenfelei is, akiket mint konkurenseket szintén elnyom az önkényuralmi rendszer.)

Vajon megengedhető-e,

hogy egy, a világban némiképp tájékozott politikai újságíró figyelmen kívül hagyja ezt a különbséget? Ha így jár el, akkor úgy tesz, mintha Magyarországon ma is demokratikus jogállam lenne. Ezt állítja nap mint nap a Fidesz is, tehát az ilyen viselkedéssel a politikai újságíró valójában kiszolgálja a Fidesz önkényuralmát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük