Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a tusványosi szabadegyetemen az 1918-ben íródott Gyulafehérvári Nyilatkozat centenáriumát ünneplő Romániának szólt be foghegyről emlékeztetve a románokat az erdélyi magyaroknak és szászoknak tett autonómiaígéretükre.

Bayernek sem kellett több!

Semjén még megemlítette, hogy

- Hirdetés -

tiszteletben tartja a románok ünneplését, de kérte őket, ők is tartsák tiszteletben, hogy a magyaroknak ezen nincs mit ünnepelni. (…) Csak azt kérem, hogy tanulmányozzák a Gyulafehérvári Nyilatkozatot. Önök akkor megígérték a magyarságnak az önrendelkezést és autonómiát, ezért mi csak arra kérjük önöket, hogy a saját ígéretüket tartsák be, és ne tekintsék extremitásnak, amikor a magyarság autonómiát kér.

 

Bayer: A román akadémia elnöke egy túlbuzgó hülye 1

A bayeri retorika nem a simulékonyságáról ismert, beindította a sárba tiprás technikáját, persze magyarul és az itthoni híveknek. A vita nem az erős oldala a keresztek lovagjának, csak az ordenáré becsmérlést ismeri, ami soha nem szül jó vért.

Gábor György: “Gáspár volnék, afféle földi király személye”….a mi Gáspárunk édesapja földi király

Mi is történt?

A fentiekre Aurel Pop, a Román Akadémia Elnöke a LACRIS (Információs Háború és Stratégiai Kommunikáció Elemzésének Laboratóriuma)  intézet állásfoglalásával felelt – írja a Transindex.

Leírta, hogy szerinte

a Gyulafehérvári Nyilatkozat szövegében kétszer szerepel az „autonómia” kifejezés, de ez először Erdély, Bánság és Partium ideiglenes önigazgatására vonatkozik, melyet ezen területek csak addig élveznének, amíg Romániának új alkotmánya nem lesz. A második említés szerinte a – többségi és kisebbségi – vallási felekezetek önszerveződési jogára vonatkozik.

Bauer Tamás: Újabb kettős hadüzenet Tusványosról

Az elnök azt is kifejtette,

a nemzetiségeknek csupán az általuk választott képviselők anyanyelvén történő igazgatás és bíráskodás lehetséges, valamint a román parlamentben lévő igazságos képviselet.

A nyilatkozat Pop szerint csak egy dologról döntött

– Erdély, Bánság és a Partium egyesüléséről, és minden más pont csak egy jövőre néző irányelv.

Így a nyilatkozatnak kötelező ereje nincsen, csak javaslatokat fogalmaz meg a további jogokkal kapcsolatban, melyeket Románia nagy vonalakban már megadott a nemzeti kisebbségeknek

Tőkés László brutális és jogtalan támadást emleget egész közösségük ellen – Tusványos, 2018

Az álláspontja mindenképpen vitatható, de nem így!

Bayer blogján a tisztázó disputa helyett az alábbiakat írja:

… a gyulafehérvári nyilatkozat igenis teljes önrendelkezést ígért az erdélyi nemzeteknek. És ezt nem tartották be a románok. Persze, mit tartottak be valaha is a románok? Soha semmit. A kétségkívül sikeres és eredményes román külpolitika igazi, hamisítatlan fanarióta “külpolitika”, és az a lényege, hogy verj át, árulj el mindent és mindenkit a saját pillanatnyi és hosszútávú érdekeid szerint, ne tarts be soha, semmilyen szerződést, ígéretet, adott szót, szúrj hátba gondolkodás nélkül bárkit, és meglásd, sikeres leszel.

Még valami eszébe jutott, ami kimaradt az előző, a dologhoz egyáltalán nem kötődő undorkodásból:

Ja! Román akadémia… azért ne feledjük el, hogy Elena Ceaușescu is tagja volt a román akadémiának. Nagydoktor volt, kémiai. És úgy hívta a CO2-tőt, hogy “codoj. (…) Miért pont a Pop ne lehetne ott akadémikus?

Na de Bayer úr(?)

Mintha kicsit kopna a memóriája. Segítünk, az elmúlt év őszén,  egy magyar egyetem, nevezetesen a debreceni, díszdoktorrá akarta avatni, na nem Elaena Ceaușescu -bár ki tudja ha élne…-  hanem magát Vlagyimir Vlagyimirovics  Putyint minden oroszok jelenkori cárját.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét