Bayer Zsolt 120 ezer forintos nyugdíjpótléka már a csőben van

Őfelsége újságíróinak jár a jutalom – ezzel kecsegteti a sajtómunkásokat a Figyelő, amely az újságírói kamara ötletéről ír. Bár lehet, sok adófizető érti ezt majd úgy, hogy a fideszes médiagépezet leghűségesebb munkatársainak is ők fizethetik a jövőben az extra javadalmazást.

Az újságíró-kamara a következő jutalmakat tartalmazná:

ingyen tömegközlekedés, kedvezményes egészségügyi ellátás, ingyenes múzeumok, kedvezményes üdültetés.

Ezen túl az ötletek között szerepel, hogy

„az életük során állami díjazással elismert újságírók is nyugdíjkedvezményt kapjanak”.

Ha jól értjük, a poszthumusz díjak nem járnak nyugdíjkedvezménnyel, ami logikus, hiszen kifizetni is nehézkes lenne. De rendben, ne akadjunk le a Figyelő fogalmazási sutaságán, mert az egész cikk ügyesen kérődzi vissza a Népszava januári cikkét, amely elsőként számolt be a az 1938-as zsidótörvény következtében létrejött sajtókamara felmelegítéséről (az akkori elemzést itt olvashatta). A mostani cikk egyetlen dologban haladja meg a fél évvel ezelőttit: a pozitív hangvételében.

A cél az újságírók átfogó ellenőrzése

Semmit sem változtak a cikk állításai. Ismét névtelen források elmondása alapján rajzolódik ki a kamara terve, amely szerint

a médiatermék kamarai tagsága tenné országos médiummá az adott tartalomszolgáltatót, ezeken a helyeken kamarai tagok dolgoznának; az országos médiumoknál előírnák az alapbért, amely alatt nem lehet senkit alkalmazni, cserébe az állam ezeket a vállalatokat esetleg adókezdvezménnyel segítené; a tagoknak be kell tartaniuk a meghatározott szakmai és etikai szabályokat; elvárnák a szakirányú képzettséget, de csak felmenő rendszerben, belépésnél ezt kiválthatná a szakmában eltöltött évek száma.

Vagyis továbbra is az újságírók a jelenleginél átfogóbb ellenőrzését tűzik ki célul, amellyel párhuzamosan a kamarába felvételt nyerő médiumok és munkatársaik számos olyan kedvezményben részesülnének, amelyek potenciálisan csökkenthetik a tulajdonosok terheit, hiszen a központi költségvetésből kapnának többletjuttatásokat. Ehhez jön még az állami díjjal kitüntetettek nyugdíjkedvezménye, amellyel a kormány leghűségesebb őrkutyáit tudja megjutalmazni (a címben már ki is osztottuk Bayer Zsoltnak). Kimaradni továbbra sem bűn, attól még írhat bárki blogot, de érezhetően elesik vele lehetőségektől, amelyekhez még az állam, az önkormányzatok és a magánvállalatok hozzátehetik a magukét (vagyis nem engednek be rendezvényeikre olyanokat, akik nem tagok).

Az ellenzéki média felszámolásának lehetősége –  az összefogás jegyében

A Figyelő informátorai hangsúlyozzák, hogy ez egy szakmából induló kezdeményezés, amely az ötletelés szakaszában van. Utána kell majd meggyőzni a politikát, a kamara szabályait ugyanis törvényben kéne rendezni. Ehhez képest meglepő, hogy egy alulról jövő szándék miért követeli meg a nyilatkozók részéről az anonimitást, és ha jelenleg ötleteket gyűjtenek, miért nincs információ arról, hogyan lehet a folyamatban részt venni.

A cikk végén a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, és Orbán Viktor kedvenc zsurnalisztája magyarázza el saját szervezetének példáján, milyen kamarát is álmodna.

Szöllősi György szerint azért kéne az újságíró-kamara, mert

nincs összefogás, érdekvédelem.

A Figyelőben egyébként a cikket megelőző oldalon, jelöletlen írásban, az érintett kollégák megkérdezése nélkül spekulál a Heti Válasz, a Hír TV és az Index sorsáról. Nyilván az összefogás jegyében.

(Forrás: HVG)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük