Ahol nincs rabszolgatörvény, a dolgozót ott is gyötrik

A bécsi fiákereket húzó lipicai lovak az osztrák főváros büszkeségei. Állatvédők és a törvényhozók is igyekeznek könnyíteni a sorsukon. A törvény védi a dolgoztatott haszonállatok jóllétét is. Elképzelhetetlen, hogy Ausztria rabszolgatörvényt vezessen be. Az ellenőrzések azonban sok visszaélést lepleznek le.

Szigorú védelem

Bécsben 29 család tartja fenn a híres fiáker-szolgáltatást. A belvárosban 116 lómegállóhelyen várják a jól fizető utasokat. A fiákeresek lovainak fele lipicai. A már ifjúkorukban is fehér színű lovakra az egész osztrák közvélemény árgus szemekkel figyel. A bécsi városháza sűrűn hoz szigorú szabályokat a lovak védelmében.

Szó sincs 400 túlóráról és más efféléről

Jelenleg a lovak hivatalos munkaideje délelőtt 11 és este 10 óra között van. A havi munkaidő 18 nap, nemrég csökkentették 20-ról. Elviselhetetlen hőmérsékleti viszonyok idején keményen tiltják a lovak dolgoztatását: mínusz 5 és plusz 35 Celsius-fok között trappolhatnak a flaszteron. A határértékek alatt és felett le kell őket állítani. Figyelni kell az állatok rendszeres etetésére, itatására is. Nagy melegben kötelező a locsolásuk, télen oda kell figyelni a depresszióra is. A drosztban, amennyire ez lehetséges, az árnyékolásukról is gondoskodni kell.

Ki a belvárosból?

Az állatvédők további látványos változtatásokat követelnek. A lovaknak is jobb lenne, ha inkább átterelnék őket a város zöld területeire, a betonút helyett földutakra – állítják. Ez a sokszor száz évnél idősebb hintók élettartamát is emelné, s a lovak munkahelye is közelebb kerülhetne a külső kerületekben található istállókhoz.

Súlyos visszaélések

2018 nyarán egy állatvédő szervezet egy hónapon keresztül figyelte a fiákeresek viselkedését, és összesen 255 szabálysértést regisztráltak, közülük 233 a munkaidő szabályainak megszegésére vonatkozott. Hiába a korlátozások, fiákeresek már az engedélyezett időnél korábban is befogják lovaikat, ha utas jelenik meg. Egy több mint 35 fokos kánikulai napon a Burgnál fotzóztak le egy fiákerest, és fel is jelentették, hogy elvegyék a kedvét lova gyötrésétől. A külső kerületekben található istállókkal kapcsolatban is vannak aggodalmak: bizonyítékok ugyan nincsenek, de egyes pletykák szerint állítólag előfordul, hogy a lovakat sötét pincében tartják.
Rabszolgatörvényhez hasonló tehát nincs érvényben Ausztriában, sőt, a hatóság és a civilek éppen hogy védeni próbálják a dolgozókat, de így is mindig akad, aki visszaél a hatalmával.

Földvári Zsuzsanna teljes tudósítását a HVG-ben olvashatják.

A bécsi helyzet persze messze nem olyan szomorú, mint az, amiről portálunk állatvédelmi írásában nemrégiben beszámoltunk…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük