Bécsben egyeztetett az MSZP és az SPÖ képviselője

A szociáldemokraták lehetséges együttműködéséről tárgyalt Bécsben Ujhelyi István, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) európai parlamenti képviselője és Andreas Schieder, az ugyancsak ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) európai parlamenti (EOP) listavezetője.

Európa két lehetséges út közül választhat

Mindkét politikus megerősítette: nem véletlen, hogy találkozójuk egybeesik a szabadságpárti elnök Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár budapesti látogatásával. Az időpont megválasztását azzal indokolták: ily módon szerették volna megmutatni, hogy Európa két lehetséges út közül választhat; az egyik lehetőség, amit Orbán Viktor és Heinz-Christian Strache kínál az embereknek; a másik pedig az, amelyet az európai szociáldemokraták képviselnek.

Az „MSZP-SPÖ: Szociális Európát!” elnevezésű rendezvényen Ujhelyi István úgy fogalmazott: olyan Európát szeretnének, amelyik nem hagy leszakadni egyetlen térséget vagy családot sem; amelyik tudja, hogy egy tagállam, például Ausztria csak akkor lehet boldog, ha legalább annyira boldog és jól fejlődik Magyarország vagy bármely más új keleti tagállam is.

A jövő esélye az egységes Európában van

Ujhelyi István arról is beszélt: olyan Európában gondolkodnak, amely nem a korábbi népek által hosszú évszázadokon át gyakorolt háborúskodásáról ismeretes, hanem együttműködik, és tiszteletben tartja az európai népek kultúráját; ugyanakkor tudja, hogy csak akkor van esélyünk a világpolitikában, a világkereskedelemben, a környezetvédelemben és a biztonság megteremtésében, ha Európa egységes.

Magyarország és Ausztria kapcsolatáról úgy vélekedett: az EP-ben szeretne együttműködni az osztrák kollégákkal; a két ország történelme, sorsa ugyanis sok tekintetben összeforrt, és mai érdekeik, értékeik is azonosak.

Jogállamiságot sajtószabadságot és egyenlő esélyeket szeretnének

Ujhelyi István a választópolgárokat az európai parlamenti választáson való részvételre buzdította, és felhívta a Bécsben élő magyarok figyelmét arra, hogy a bécsi magyar nagykövetségen május 17-ig regisztrálhatnak azok, akik ott szeretnék leadni szavazatukat.

Az SPÖ EP-listavezetője, Andreas Schieder azt hangsúlyozta: olyan Európát szeretnének, ahol jogállamiság és sajtószabadság van; és ahol az emberek származásuktól függetlenül, egyenlő esélyekkel rendelkeznek.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

Az osztrákok díjazzák Orbán korrupciós szintjét

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük