Bedobva a köztudatba az újabb „Unió a hibás”-ügy: a TAO-támogatás

Vasárnap este jelent meg az MTI-hírek között, hogy Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, hogy a 2023. június 30-án lejáró engedélyű TAO-program folytatását hiába támogatja a kormány, a döntés az Európai Unió kezében van, ami nélkül -elmondása szerint- a 2011-es bevezetésekor 3200 olyan sportszervezet volt Magyarországon, amely a lét és a nemlét küszöbén állt és amiknek a sorsa a döntéstől függ.

Esélyes, hogy Magyarország megpályázza a torna-világbajnokság megrendezését

Schmidt az M1 aktuális csatornának adott interjújában elhangzott, hogy Magyarország 2021-ben labdarúgó Európa-bajnoki mérkőzéseknek, 2017-ben és 2022-ben vizes világbajnokságnak, idén januárban férfi kézilabda Európa-bajnokságnak adott otthont, jövőre pedig Budapesten lesz az atlétikai világbajnokság. Ennek kapcsán az államtitkár közölte, nyilvánvaló, hogy a közeljövőben nagy, új világesemény idehozatalában nem gondolkodhatnak, a torna világbajnokság

„talán az egyetlen olyan, amivel idézőjelben adósak vagyunk, nem is tartom teljesen kizártnak, hogy ez a következő néhány évben megvalósuljon”.

Az első torna-vb 1903-ban Antwerpenben volt, jövőre is a belga város ad otthont az eseménynek, 2026-ban Rotterdam lesz a rendező, a 2025-ös házigazda azonban még nem ismert.

„Igyekszünk minden olyan sporteseményt a lehető legmagasabb színvonalon lebonyolítani, amire a kormányzat támogatást ad, és a nemzetközi szövetség megbízza a honi szövetségen keresztül a magyar államot, hogy megrendezze. Nagyon jó hírünk van a világban e tekintetben, szívesen jönnek ide a nemzetközi szövetségek és bíznak bennünk”

– vélekedett az államtitkár. Hangsúlyozta, a korábban elnyert nagyobb rendezvényeket úgy akarják megvalósítani, hogy azok egy kicsit közelebb kerüljenek az emberekhez. Ez vonatkozik a budapesti atlétikai világbajnokságra is, amely az egészen világon a legnagyobb sportesemény lesz 2023-ban.

Véletlenek nincsenek

Schmidt elismerte, nem véletlen, hogy a 100 méteres férfi síkfutás döntőjét éppen a nemzeti ünnepen, augusztus 20-án rendezik.

„Az sem véletlen, hogy aznap lesz a kalapácsvetés fináléja. Nagyon bízunk benne, hogy Halász Bence esetleg döntőbe tud kerülni, és ott a lehető legsikeresebb eredményt produkálja. A tíz nap során minden délelőtti és délutáni program egy ünnep lesz, a sport királynőjének ünnepe”.

Rákanyarodott….

A 2023. június 30-án lejáró engedélyű TAO-program jövőjének biztosítása kapcsán felidézte, hogy a látvány-csapatsport támogatási adóprogramot 2011-ben vezették be, amikor meglátása szerint hozzávetőlegesen 3200 olyan sportszervezet volt Magyarországon, amely a lét és a nemlét küszöbén állt.

„Számukra életmentő volt ez a program. Ma az jelentene drámát, ha a program nem tudna folytatódni, mert akkor veszélybe kerülne a mindennapos működésük, és az a működési modell, amelyhez az elmúlt 11 évben hozzászoktak”.

Augusztus végén elkészült egy kormányelőterjesztés, amelyben a kormány támogatását kérték annak érdekében, hogy a program tovább folytatódhasson. A kormánydöntést követően tájékoztatták az Európai Uniót, hogy Magyarország folytatni kívánja ezt a programot. Hozzáfűzte, elvileg harmincnapos határidejük van, hogy érdemben válaszoljanak, vagy hiánypótlást kérjenek. Utóbbira még nem érkezett igény, ezért

„okkal vagyunk bizakodóak, hogy ez a program folytatódhat”

– nyilatkozta az államtitkár.

Emlékeztetőül: csaknem 125 milliárd forint jut taoforrásból a látványcsapatsportok támogatására

A társaságiadó-törvény szerint a látványcsapatsportok közé az alábbi sportágak tartoznak: labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong és röplabda. Az adózót társaságiadó-kedvezmény illeti meg, ha teljesíti a sportfejlesztési támogatásra előírt feltételeket. 2022. január 1-től módosul a felsorolt sportok támogatására nyújtható támogatási keretösszeg. (Ez csak a támogatást fogadó szervezeteket érinti.)

  • Az építési beruházások megvalósítására irányuló támogatások együttes összege nem haladhatja meg a 37,2 milliárd forintot. Ez a keretösszeg eddig 41,365 milliárd volt.
  • Az egyéb, működési célokra legfeljebb 87,7 milliárd forint támogatás adható az eddigi 83,535 milliárd helyett.
  • A 2022. évben kiállított igazolások és támogatási igazolások együttes összege így nem változik 2021-hez képest, az nem lehet több 124,9 milliárd forintnál.

Ahogy azt a VG megírta, 2022-ben átlépheti az 1000 milliárd forintos mérföldkövet azoknak a támogatásoknak az összege, amelyek társaságiadó-kedvezmény formájában áramlanak a magyar sportba.

A taorendszer 2011-es létrehozása óta eddig összesen 923 milliárd forint került az egyesületekhez és szakszövetségekhez a nyereséget termelő vállalkozások adójából.