Beer Miklós: Az Úristen egymásra bízott bennünket, nem csukhatjuk be a szemünket

Dr. Beer Miklós római katolikus pap, a Váci egyházmegye nyugalmazott püspöke. Nyugdíjasként -ahogy tette egyházi vezetőként is- a nincstelenekért, elsősorban a cigányok felzárkóztatásáért dolgozik.

Az általa vezetett Szent Ferenc Szegényei Alapítvány 2019-ben jött létre

A civil szervezet adományozóinak köszönhetően mozgásterapeuta szerződtetésére nyílt lehetőség a másfél száz gondozottat ellátó ipolytölgyesi fogyatékos-otthonban, majd – szintén a befolyt felajánlásokból – mobil röntgenkészülékhez szükséges speciális állványt vásároltak a fogyatékkal élő gyermekek fogászati szakellátását végző Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet számára. Az alapítvány tavasszal lélegeztetett betegek ellátáshoz szükséges infúziós pumpákat adott át a Budapesti Szent Ferenc Kórházban, illetve egy interneten elérhető bibliai képregény megszületését, továbbá a Ne Dobj Ki Alapítvány munkáját támogatta.

A Szent Ferenc Szegényei Alapítvány

az Nógrád megyei Ságújfalun csatlakozik az országos Jelenlét programhoz, melynek célja a legszegényebb településeken élők segítése a csecsemőkortól az első munkahelyig. Erről a volt váci megyéspüspök így nyilatkozott:

“Alapítványunk eddigi legnagyobb vállalása, hogy 2020 júliusától csatlakozunk az országos Jelenlét programhoz, melynek célja a legszegényebb településeken élők támogatása, elsősorban személyes jelenléttel. A Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos által vezetett program „diagnózis alapú”, vagyis minden településen a helyi adottságokhoz és igényekhez alkalmazkodva próbáljuk segíteni a polgármesterek, iskolaigazgatók, civil szervezetek munkáját.”

A kormányzati és saját forrásból gazdálkodó Jelenlét módszer

nyitott, kezdeményező, folyamatos segítő jelenlétet biztosít, amihez elengedhetetlen a bizalomra épülő szociális munka. Nem csupán vallási vagy lelkiismereti okból kell segíteni a többségi társadalom jól felfogott érdeke, hogy közösen tegyünk a legszegényebbekért:

“A cél, hogy a legszegényebb falvakban, városrészekben élők jövőt, reményt lássanak szülőföldjükön. Nincs mire várni. Az Úristen egymásra bízott bennünket, nem csukhatjuk be a szemünket. Örülök, hogy részesei lehetünk ennek a nagyszerű kezdeményezésnek”

Beer Miklós alapítványa számlaszáma: OTP Bank 11742094-26993856, Szent Ferenc Szegényei Alapítvány.

cikk vége

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük