Sorting by

×

Behívót kaphatnak a kormánytól a egészségügyi magánszolgáltató dolgozói

Szombattól a kormány határozattal berendelheti egészségügyi szolgálat teljesítésére azokat a dolgozókat, akik a magánegészségügyben tevékenykednek. A rendelet ezen része összhangban van Orbán Viktor korábbi jelzésével, a dokumentum azonban új kormánydöntést is tartalmaz. A péntek késő este megjelent rendelet értelmében az országos kórház-főigazgató kártalanításért cserébe kijelölheti magánegészségügyi szolgáltató ingatlanát is a koronavírus elleni védekezés keretében.

Behívót kaphatnak a magánszolgáltató dolgozói

A Kormány 106/2021. (III. 5.) Korm. rendelete az egészségügyi szolgálatra berendelés és az egészségügyi szolgáltatás biztosításának veszélyhelyzeti különös szabályairól címmel jelent meg a kormány új rendelete nem sokkal pénteken éjfél előtt, amely kimondja, hogy

A KORMÁNY HATÁROZATTAL BERENDELHETI EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLAT TELJESÍTÉSÉRE AZON EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓT, AKI

 • a) az egészségügyről szóló törvény szerinti működési nyilvántartásban érvényes bejegyzéssel szerepel, és
 • b) e rendelet hatálybalépésének napján vagy azt követően nem állami vagy nem önkormányzati fenntartású vagy tulajdonú egészségügyi szolgáltatónál egészségügyi tevékenységet végez, vagy kormányzati igazgatási szervvel szolgálati jogviszonyban áll.

A rendelet felsorolja a kivételeket is, akikre a fenti szabály nem vonatkozik. Azt is kimondja a péntek késő este megjelent kormánydöntés, hogy

“az egészségügyi dolgozót egészségügyi tevékenység végzésére állami vagy önkormányzati fenntartású szolgáltatóhoz lehet az országos kórház-főigazgató által meghatározott időtartamra, de legfeljebb a veszélyhelyzet megszűnéséig berendelni”.

Egyedi eseteket is felsorol a rendelet, amikor nem alkalmazható a berendelés:

 • a) az egészségügyi dolgozó várandóssága megállapításától a gyermeke hároméves koráig,
 • b) az egészségügyi dolgozó gyermeke tizenhat éves koráig, ha gyermekét egyedül neveli,
 • c) az egészségügyi dolgozó hozzátartozójának tartós, személyes gondozása esetén, vagy
 • d) a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szerinti nyugellátásban részesülő egészségügyi dolgozóra, ha nem kapott SARS-CoV-2 elleni védőoltást, valamint igazoltan 6 hónapon belül nem esett át a COVID-19 betegségen

Az (1) bekezdés szerinti határozatban kijelölt egészségügyi szolgáltató és a berendelt személy között szerződés jön létre, amely alapján a berendelt személy egészségügyi tevékenységet végez. A létrejött jogviszonyra az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló 2020. évi C. törvényt megfelelően kell alkalmazni – olvasható a szövegben. Az egészségügyi szolgálati jogviszonyra vonatkozó szabályok szerint megállapított, a feladatellátásért járó pénzbeli ellentételezést az az egészségügyi szolgáltató biztosítja, ahol az egészségügyi dolgozó a berendelés alapján egészségügyi tevékenységet végez. Az egészségügyi dolgozó jogosult a kijelölt munkahelyen történő munkavégzéssel kapcsolatos utazási és szállásköltségeinek megtérítésére, azzal, hogy a költségtérítés mértékét, módját és az elszámolási rendjét az országos kórház-főigazgató határozza meg.

Az országos kórház-főigazgató berendelésről szóló határozata tartalmazza

 • a) a munkavégzés helyét,
 • b) a kijelölt munkahelyen történő munkavégzés kezdő és befejező időpontját és
 • c) a kijelölt munkahelyen történő munkavégzéshez kapcsolódó szállási és utazási feltételeket

Lényeges szabály, hogy

AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓ BERENDELÉSEKOR FENNÁLLÓ MUNKAVÉGZÉSRE IRÁNYULÓ JOGVISZONYA A BERENDELÉS IDŐTARTAMA ALATT NEM SZÜNTETHETŐ MEG.

Emlékezetes, az egészségügyi szolgálati jogviszony épp a héten történő élesedése miatt több ezer dolgozó lépett ki az állami rendszerből, feltehetőleg nagy részük a magánszolgáltatóknál fog és szeretne elhelyezkedni. A mostani szabályok értelmében a veszélyhelyzet ideje alatt számít rájuk az állam, vagyis nem ereszti el őket teljesen.

A magánszoltálgatónak az ingatlanát is át kell adnia

Nem csak a magánszolgáltatók munkavállalóiról rendelkezik a kormány. A veszélyhelyzet ideje alatt az országos kórház-főigazgató, kártalanítás mellett, határozattal bármely – nem állami vagy önkormányzati fenntartású vagy tulajdonú – egészségügyi szolgáltatót kötelezheti a SARS-CoV-2 vírus elleni védekezéshez szükséges ingatlan, valamint ingó eszközök és felszerelések rendelkezésre bocsátására

a kijelölt állami vagy önkormányzati fenntartású vagy tulajdonú egészségügyi intézmény részére.

A rendelet értelmében

“a kártalanítást a kötelezett egészségügyi szolgáltató kérelmére kell megállapítani. A kérelmet az országos kórház-főigazgatóhoz kell benyújtani. A kérelmet a benyújtástól számított 60 napon belül kell elbírálni”.

A kártalanítás fedezetét a központi költségvetés az egészségügyért felelős miniszter által vezetett minisztérium költségvetési fejezetében az Országos Kórházi Főigazgatóság költségvetésében biztosítja.

A kártalanítás összegének megállapításánál figyelembe kell venni

 • a) az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának szabályait,
 • b) az igénybevétel tárgyának használatra történő átengedéséért a használat során bekövetkezett értékcsökkenés mértékét,
 • c) ingó és ingatlan dolog állagában okozott kárnál a dolog szakszerű helyreállításának, kijavításának költségét,
 • d) az igénybevétel tárgyának az igénybevétel napján nyilvántartott könyv szerinti értékét,
 • e) a biztosítás alapján megtérülő összeget.

A kártalanítást pénzben kell megállapítani és megtéríteni. A kártalanítás megfizetésére a döntés véglegessé válásának napjától számított 45 napon belül kerül sor.

Mindezt figyelembe véve tehát ha az állam a 60. napon dönt a kártalanítás összegéről és ezt követően 45 napra fizet, akkor

VIA Portfolio

 

hazudoznak, hívő, felhívás

 

 

hazudoznak, hívő, figyelmeztetés
illusztráció: V.K.
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.