Ez a napKiemelt hírek

Bekeményít a tél: ez vár ránk a napokban!

csillagjegy-tel

Aki azt hitte, hogy idén elmarad a cidri, nagyot tévedett. Ezen a héten már hűvösebbre, helyenként téliesebbre fordul az időjárás. Többször várható havas eső, hó, a hétvégén pedig már mínusz 10 fok is lehet.

Hétfőn

egész nap erősen felhős, borongós idő lesz jellemző, a délnyugati országrész fölött vékonyodhat el időnként a felhőzet. Délelőtt kevésbé valószínű eső, délután már többfelé lehet szemerkélés, szitálás, majd este kiterjedtebb esőmező érheti el térségünket dél felől. Tartós, kiadós eső elsősorban a Duna vonalától keletre valószínű, a Dunántúlon várhatóan csak elszórtan lesz szemerkélés.

Éjszaka borús időben, a Dunától keletre további esőre kell készülni. Az Északi-középhegységben havas eső is előfordulhat. Hajnalra északkelet felé húzódik a csapadékmező, elgyengülnek az esők, de marad a zömében borult égbolt. A középső országrészben felélénkülhet az északnyugati szél.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

  • hétfő reggel északon +1, délen +5,
  • hétfő délután északnyugaton +5, délkeleten +10,
  • kedd reggel északnyugaton +2, délkeleten +6 fok körül alakul.
135510881 211968520591086 2378698344076177363 n
illusztráció: Eumet.hu

Kedden

többnyire erősen felhős, párás, helyenként ködös idő lesz, de napközben átmenetileg kissé elvékonyodik a felhőzet. Eleinte keleten többfelé, majd egyre inkább csak északkeleten, estétől pedig délnyugaton, nyugaton várható eső, az Alpokalján havas eső, a hegyekben havazás is lehet. A minimumhőmérséklet 0 és plusz 5, a maximumhőmérséklet plusz 3 és 8 fok között valószínű.

Szerdán

hajnalban és este többfelé, napközben szórványosan várható eső, északon, északnyugaton havas eső, a hegyekben havazás is lehet. Néhol a szél is megerősödhet. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 3, a legmagasabb hőmérséklet plusz 2 és 9 fok között alakul.

Csütörtökre – még jelentős előrejelzési bizonytalansággal – átmeneti felhőzet csökkenésre, változó, szűrt napsütésre, nyugaton pára és ködfoltokra, míg a középső és keleti térségben élénk ÉNY-i szélre van most kilátás.

Pénteken élénkülő délkeleti szél mellett felhőzet növekedés ígérkezik. Napközben elszórtan lehet vegyes halmazállapotú szitálás, éjjel viszont több, vegyes, változó halmazállapotú csapadék is érkezhet.

Szombatra – most – borús, eső idő a legvalószínűbb. Északon lehet vegyes, változó halmazállapotú csapadék.

Vasárnap érkezhet egy erősebb hidegfront erős északi széllel, melynek nyomán akár jelentősebb havazás is kialakulhat a nyugati és északi országrészben, de ennek részletei még nagyon bizonytalanok.

Biometeorológia

Hérfőn eleinte gyenge meleg, estétől gyenge hidegfront lesz felettünk. Jelentős élettani hatással ezek a frontok nem bírnak, de a téliszünet vége és a zömében szürke, felhős idő lehangoltságot, kedvetlenséget okozhat. Az éjszakára várható csapadékmező érkezése előtt az ízületi fájdalmak erősödhetnek, illetve egyeseknél a korábbi csonttörések és műtéti hegek is érzékennyé válhatnak. Ezektől a tünetektől nem kell megijedni, a csapadék okozta légnyomás változás van a háttérben, és a ciklon elvonultával ezek is megszűnnek.

Forrás

lapzsemle

About Author

Comment here