Békemisszió, mi? „Orbán, vedd le a Putyin-képet a faladról” – Ellenzéki reakciók az orosz támadás kapcsán

Orbán Viktor szerényen „békemissziónak” titulálta Putyinnál tett látogatását, ami egy héttel később, amikor az orosz csapatok benyomultak „békefenntartani” az önálló államként elismert Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság területére, sok mindennek mondható, csak eredményesnek nem.

Az ellenzéki pártok vezetői reagáltak

az orosz-ukrán konfliktus legújabb fejleményeire, amiből nem lehet kihagyni Orbán Viktor személyét sem.

Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje egyből lecsapta azt a magas labdát, amely Orbán moszkvai vizitje adott.

„Amitől tartottam, az bekövetkezett: Vlagyimir Putyin orosz elnök Orbán Viktor “békemisszióját” egy vállrándításra sem méltatva zöld utat adott a nyílt agressziónak. Hamarosan telefonon hívom az Egységben Magyarországért vezetőit, hogy egyeztessünk, miként tudjuk a magyar kormány helyett valóban képviselni a magyar érdekeket”

– írta Márki-Zay Péter.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke ennyit közölt a Facebookján:

„Oroszország megtámadta Ukrajnát. Na, ennyire volt sikeres Orbán “jégtörő akciója” Putyinnál. Az egész világ elítéli az orosz agressziót, Orbán viszont tovább dörgölőzik Putyinhoz. Szégyen.”

Gyurcsány Ferenc DK elnök sem maradt csendben, aki miniszterelnökként többször is találkozott Putyinnal és még jóban is voltak annak idején.

„Orosz-magyar két jó barát, nem így van Viktor?! Ahogy te tudsz barátkozni, nem barátkozik úgy senki. Négyszer ígérték meg az oroszok, hogy elismerik Ukrajna határait. Négyszer. Egyszer éppen Budapesten. Amolyan rendes szokásos nemzetközi szerződésben. Most meg ugye bevonultak katonákkal, harci járművekkel. Mit szólnál hozzá, ha valamelyik szomszédos ország bevonulna két magyarországi megyébe, mert azok függetlennek kiállították ki magukat, és most jön a szomszéd fenntartani a békét? Ugye elzavarnád a francba őket, nemzethalálról szónokolnál és harcba hívnád a nemzetet. Most meg kussban vagy. Teszel te a Kárpátalján élő magyarokra, a nemzetközi jogra, a becsületre.

A barát az barát. Neked meg Putyin a barátod. Madarat tolláról.

Elmentél három hete, ahogy te mondtad, békemisszióra Moszkvába. Hű de sikeres voltál! Milyen, amikor kiröhögteted magad Viktor? Milyen, amikor desszertnek megkapod a fegyveres beavatkozást, a háborút, egy nemzet megtörésének kísérletét itt a szomszédunkban? Oroszország Putyin vezetésével agresszor lett. Rablóállam”

írta Gyurcsány, aki azt tanácsolta Orbánnak, hogy vegye le a Putyin-képet a falról és tegyen helyére egy tükröt.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint csődöt mondott Orbán Putyin-barát politikája.

„Ilyen a putyini értelemben vett békefenntartás: tankokkal bevonulni egy szuverén ország területére, majd a megtámadott Ukrajnát vádolni agresszióval. Hetek óta sejthető, hogy az orosz elnök ürügyet keres Ukrajna megtámadásához. Ehhez képest a magyar miniszterelnök putyini retorikát visszhangozva “békemisszóra” jár Moszkvába, egy elképesztően hosszú asztal végén ücsörögni, külügyminisztere pedig rendszeresen nevetségessé teszi magát a szövetségeseink előtt.

Közben a lakájmédia hetek óta magasztalja a kormányt, amiért “megakadályozta az orosz-ukrán háborút”, amikor pedig szembejön a valóság, akkor hirtelen európai álláspontot keresnek.

Ez a fajta hintapolitika már sokszor becsődőlt a magyar történelemben. Orbán Viktor egy évtizede űzi ezt a veszélyes játékot, amikor kiszolgálja az orosz érdekeket, betölti az orosz trójai faló szerepét Európában, elfogadva a putyini titkosszolgálatok és az orosz oligarchák segítségét. Lehet itt kétértelmű nyilatkozatokat tenni arról, hogy Magyarország most hirtelen követi az európai álláspontot, de ideje lenne végre egyértelműen és őszintén beszélni arról, hogy ki az agresszor, ki miatt lehet háború és ki miatt sorozzák be a kárpátaljai magyarokat az ukrán seregbe”

– írta a főpolgármester.

Ungár Péter, az LMP politikusa elítélte a támadást.

“A tegnapi nap Oroszország katonai támadást intézett Ukrajna ellen. A két „szakadár” régióra vonatkozó érvelés cinikus és átlátszó. Lehet mindenféle akadémiai vitát folytatni a nyugati nagyhatalmak geopolitikai hibáiról, de most egy szomszédos ország támadás alatt áll, és ezen a túlfeszített lényeglátások semmit sem adnak a helyzet megértéséhez vagy megoldásához. Magyarország érdeke, hogy ne legyen szomszédos Oroszországgal. Magyarország érdeke, hogy Ukrajna független legyen és területét ne lehessen elfoglalni. Azok, akik azt gondolják, hogy bármilyen magyarnak, az anyaországban vagy határon túl, előny tud származni ebből a konfliktusból alkalmatlanok hazánk képviseletére a nemzetközi színtéren”

– jelentette ki a politikus.

Közben Orbán Viktor kedd délelőtt összehívta a nemzetbiztonsági kabinet ülését.

Kapcsolódó

 

Békemisszió, mi? "Orbán, vedd le a Putyin-képet a faladról" – Ellenzéki reakciók az orosz támadás kapcsán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük