Bekopogott az Indián Nyár

Csendes langyos napos idő vár ránk. Érdemes még egyszer átadni magunkat az ősz ölelésének. ki tudja mikor lesz újra napfényes finom idő.

Időjárási helyzet Európában

Szárazföldünk középső és délkeleti területének időjárását anticiklon alakítja. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, sokat süt a nap, csapadékról nem érkezik jelentés. Ugyanakkor a Skandináv-félsziget fölött ciklon örvénylik, amelynek hatására ott és a hozzá tartozó hullámzó frontrendszer mentén többnyire erősen felhős az ég, és több helyen esik az eső, záporeső, északon néhol havazik. Sekély ciklon található a mediterrán térségben, ahol emiatt gyakran megnövekszik a gomolyfelhőzet, és záporok, zivatarok alakulnak ki. A legmagasabb nappali hőmérséklet Észak-, Északkelet-Európában többnyire 10 fok alatt, de Izlandon és a Skandináv-félsziget északi részén 0 fok körül alakul. Kontinensünk középső tájain általában 12 és 22, délen és délnyugaton 22 és 30 fok között változik a csúcshőmérséklet, sőt a Pireneusi-félsziget déli vidékén néhol 34 fokot is mérnek. Vasárnap estig a mediterrán térségben örvénylő ciklon előoldalán váltakozó nedvességtartalmú, kissé labilisabb léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé.

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig

Nyugat felől fokozatosan megnövekszik, majd éjszaka több helyen meg is vastagszik a felhőzet, és helyenként zápor, néhol zivatar is kialakulhat, de a Tiszántúlon túlnyomóan derült marad az ég. Vasárnap szakadozott felhőzet lesz felettünk, emellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, szórványosan valószínű zápor, helyenként zivatar. A déli, délkeleti szél többfelé megélénkül, eleinte a Fertő-tó térségében időnként megerősödik.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 7 és 12 fok között alakul, de a derült, szélvédett helyeken hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 19 és 24 fok között valószínű.

A jövőhét eleje?

Hétfőn több lesz a napsütés és kevesebb a felhő felettünk, de a nap első felében északon, napközben pedig a Dunántúlon néhol még előfordulhat egy-egy futó zápor, esetleg zivatar. Északkeleten élénk lehet az északias szél. Hajnalra nyugaton párássá válhat a levegő. Napközben 20-25 fok valószínű.

Kedden sok napsütésre, csapadékmentes időre számíthatunk. Gyenge, mérsékelt marad a légmozgás. Helyenként párás lehet a reggel. A legmelegebb órákban 21-25 fokot mérhetünk.

Szerdán és csütörtökön is ragyogóan napos őszi időre készülhetünk, csapadék nem várható. A keleti-délkeleti szél többfelé élénk lehet. A friss hajnalokat követően délutánonként országszerte 20 fok felett alakul a csúcshőmérséklet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük