Belehúzott a Fidesz-alapítvány Brüsszelben – pénz is posztó is?

Szeptemberben, a pandémia második hullámának kezdetén a Fidesz pártalapítványa, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány (SZPMA) 2,274 millió euróért (több mint 800 millió forint) megvett egy belga céget, aminek volt Brüsszelben, az Európai negyed frekventált pontján egy 506 m2-es irodaegyüttese – írta meg a HVG.

Hamm, bekapva….!

Most már a fideszes alapítványé az ingatlan, és az iroda vezetője Horogszegi Szilágyi-Landeck Dániel, aki az SZMPA német nyelvű szövege szerint a brüsszeli képviselet vezetője.

Az SZPMA 2019. évi beszámolója szerint az államtól kapott költségvetési támogatásuk 1,468 milliárd forint (kb. 4 millió euró), míg az előző évben még csak 573 millió volt.

A kormány ezt azzal magyarázta, hogy szeretne nagyobb befolyásolási erővel és jobb „láthatósággal” rendelkezni Brüsszelben.

Brüsszelben sok hasonló érdekképviseleti szerv van, az európai politikai pártokkal és európai politikai alapítványokkal foglalkozó hatóság nyilvántartásában szereplő alapítványoknak a működését EU-s jogszabály alapján legfeljebb 95 százalékban finanszírozza az Európai Parlament (EP).

Újabb magyar leg…..?

A Szabad Európa arról írt, hogy az SZMPA 4 milliós költségvetése egészen nagynak számít.

  • A legnagyobb európai pártcsalád, az Európai Néppárt (EPP) politikai alapítványa, a Wilfried Martens Központ az Európai Tanulmányokért elvileg a Fidesz érdekeit is képviseli Brüsszelben.. A Martens Központ a világ 10. legnagyobb think tank-je, éves költségvetése kb. 7 millió euró, amiből közel 6 milliót az Európai Parlament ad.
  • A szociáldemokrata pártcsalád alapítványa, az Alapítvány az Európai Progresszív Tanulmányokért (FEPS) 4,5 millió euróból gazdálkodik, 95 százalékát az EP adja.
  • A liberális pártcsalád alapítványa, az Európai Liberális Fórum (ELF), aminek 47 tagszervezete van, az éves összköltségvetése több mint 2 millió euró, fele az SZPMA-nak. A nagyját az EP állja.

A Szabad Európa megnézte néhány nagy európai ország kormánypártját, hogy azok fent tartanak-e külön brüsszeli irodát a saját tevékenységük képviseletére, de

egy ilyen esetet sem találtak, mind beérték a saját pártcsaládjuk által nyújtott lehetőségekkel. (Szabad Európa)

A cikk megjelenése után, ahogy a forrás Szabad Európa is, mi is kaptunk megkeresést az alapítványtól, amelynek lényegét (átvéve az eredeti cikk közlésének helyétől) az alábbiakban adjuk közre:

“Cikkünk megjelenése után, 2021. február 2-án levélben reagált írásunkra a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány (SZPMA). Arra emlékeztettek, hogy az SZPMA nem a Fidesz brüsszeli alapítványaként működik, mint az azóta javított eredeti címből tűnt, hanem Magyarországon megfelelően bejegyzett, budapesti székhelyű szervezetként. Elismerik, hogy a költségvetésből 1,468 milliárd forint támogatást kaptak 2020-ban, de ezt nem egyedüli szervezetként, hiszen a juttatás mértékét a vonatkozó törvény alapján minden parlamenti párt megkapja, a mandátumuk arányában. Az SZPMA szerint a német CDU, CSU és a Zöldek is jelen vannak Brüsszelben pártalapítványukkal, és a Fővárosi Önkormányzat is működtet “Budapest irodát” a belga fővárosban.”

terrorizálták

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük