A populista pártok egy európai szövetség létrehozásáért küzdenek, amelytől azt remélik, hogy majd belülről megváltoztatja az Európai Uniót, és arra csábítja Nagy-Britanniát, hogy laza szövetségben maradjon az EU-val. De viszály tört ki abban, hogy ki legyen a vezér, és ez egymás ellen fordította Marine Le Pent és Matteo Salvinit – írta a The Telegraph.

Ők ketten sokáig ideológiai szövetségesek voltak,

de Le Pen sértve érzi magát attól, hogy Salvini többször „lekezelően” beszélt róla, amióta miniszterelnök-helyettes lett Olaszországban – írta a brit lap francia forrásokra hivatkozva. Hozzátette: lehetséges versenytársnak ott van még Orbán Viktor is. Ő ugyan egyelőre nem akar végleg szakítani az EPP-vel, amely felfüggesztette a Fidesz tagságát.

Orbán a hírek szerint kétli, hogy Le Pen képes hatalomra jutni Franciaországban, és egyébként Le Pen pártájával kapcsolatban aggodalmak merültek fel az uniós alapokkal való visszaélésekkel kapcsolatban is. Az európai nacionalista pártok új szövetségét Salvini jelentette be néhány hete egy Milánóban tartott találkozón.

Sem Le Pen, sem Orbán, sem a lengyel PiS nem vett részt az összejövetelen

– az utóbbi Le Pen és Salvini Vlagyimir Putyinhoz fűződő kapcsolatai miatt gyanakvó. Nicolas Lebourg francia politikatörténész, a szélsőjobb szakértője úgy látja, hogy a csata le Pen, Orbán és Salvini között folyik ezért, hogy ki legyen a szövetség vezére. Lebourg emlékeztetett arra is, hogy ott van még Steve Bannon, Donald Trump elbocsátott volt tanácsadója, aki igyekezett elősegíteni a populisták egységének kialakítását, de Lebourg szerint

„nagyon nem érti, hogy az európai szélsőséges pártok egyáltalán nem rá várnak, és nem benne látják a megváltót”.

A populista pártok hatalmon vannak már Olaszországban, Ausztriában, Magyarországon és Lengyelországban

– Le Pen pártja most fej-fej mellett áll Macron pártjával –, és az előrejelzések szerint a populista pártok akár az Európai Parlament mandátumainak 30 százalékát is megszerezhetik, írta a lap.

Forrás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét