Sorting by

×

Benne voltál az újságban? – A Könyvhét ideje alatt előfizetés nélkül kutathat 250 év híreiben!

A Vörösmarty téren szeptember 2-5-ig tart az idei Könyvhét, ahol az Arcanum csapatával is találkozhatsz. Ebből az alkalomból a két hatalmas adatbázis, az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) és a Szakkiadók Társulása (SZAKTÁRS) vasárnapig ingyen elérhető mindenkinek – tudósított a 444.hu.

Miért egyedülálló lehetőség az ADT használata?

Az ADT Magyarország legnagyobb sajtóadatbázisa, ami azt jelenti, hogy az elmúlt 250 évben, a magyar nyelven valaha megjelent újságok és dokumentumok néhány kattintással elérhetők. Ez több mint 30 millió oldalt jelent, ahol szabadon nézelődhet és le is töltheti az oldalakat, amelyeket szövegként könnyen szerkeszthet, nem kell a képformátummal bajlódni.

Az Arcanum adatbázisát otthonról, a saját számítógépeden lapozhatod végig, nem kell a könyvtárban napokig üldögélned, hogy megtaláld, amire szükséged van. Annak, aki családfát kutat vagy a felmenőit szeretné jobban megismerni, szakdolgozatot, tanulmányt ír, az ADT igazi aranybánya.

Rákereshet konkrét lapszámokra, nevekre, helyszínekre, eseményekre. Érdemes használni az összetett keresőt, a találatokat pedig évszámok vagy források szerint lehet tovább szűkíteni.

A világ legidősebb embere, aki még unokáját is túlélte

Az ADT bármilyen témában kimerítő adatokkal szolgál, például megtudható, hogy kit tartanak minden idők legtovább élt emberének. Jeanne Calment összesen 122 évet, 5 hónapot és 14 napot élt. Az újságok sokat foglalkoztak a franciaországi Arles-ban élő idős hölggyel, miután a 110. évében is kiváló egészségnek örvendett. A vele készült interjúkból kiderült, hogy szerette a csokoládét, a hétköznapi vörösborokat, és persze cigarettázott. Aktív életet élt, 85 évesen vívni tanult, százévesen pedig még biciklivel járt. Gyerekét, férjét, unokáját is túlélte. A valóság azonban kíméletlen, nemrég kiderült, mi az igazság az idős hölgy korával kapcsolatban.

Az első tévébemondók története

Ma már nem is létezik ez a műfaj, valaha viszont a tévébemondók igazi sztárok voltak. Az ADT-ben keresgélve érdekes részleteket találunk az akkori újságokban. A húszéves Takács Marika például így mesél pályája indulásáról a Magyar Ifjúság 1958. december 20-i számában:

“Az érettségi után megpróbálkoztam a Színművészeti Főiskolával. Nem sikerült. Aztán kértem a felvételemet a bölcsészkarra. Ez sem sikerült! Nagyon letörtem, s szentül meg voltam győződve, hogy az életben nekem már semmi nem fog sikerülni… Egy ideig otthon búslakodtam, aztán elmentem az Óra és Ékszer Vállalathoz bolti kiszolgálónak. Amikor tavaly nyáron a televízió bemondónőket keresett, én is jelentkeztem./…/ Felvettek./…/ Az első adásom próbáin olyan nagyon meg voltam ijedve, hogy a rendező tanácstalanul állt, és nem tudta, hogy mit kezdjen velem.”

Rajta kívül még hárman voltak ebben a kivételezett pozícióban, történetükről további adalék ide kattintva olvasható. Az Arcanum a Könyvhét idején az 57-es standnál várja az érdeklődőket, a cég munkatársai megválaszolnak minden kérdést, meghallgatják a felhasználók véleményét, ötleteit. A szolgáltatásokra 30-50 százalékos kedvezménnyel lehet a helyszínen, készpénzben előfizetni.

A könyvhétről….

Százötvennél több könyvkiadó köteteivel nyílt meg csütörtökön a budapesti Vörösmarty téren a 92. Ünnepi Könyvhét, amely vasárnapig az ország számos nagyvárosában is várja az érdeklődőket.

Szabó T. Anna költő, író a rendezvénysorozat megnyitóján elmondott beszédében felidézte, hogy George Orwell 1984 című regénye volt az egyik könyv, amely megváltoztatta az életét, amikor a romániai diktatúrából kiszabadulva először hozzáférhetett.

Az Ünnepi Könyvhét a papír és a nyomdafesték ünnepe

– szólt a rendezvényről Szabó T. Anna, aki arra kérte az olvasókat, hogy keressenek kincset, de ne hagyják eltéríteni magukat kedvenc könyveiktől, vitatkozzanak, de közben legyenek kíváncsiak.

Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke emlékeztetett:

a pandémia miatt két év múlt el anélkül, hogy személyesen találkozhattak volna az olvasók, a kiadók és a szerzők, most azonban újra együtt vehetik birtokba a Vörösmarty teret, és azon túl a Vigadó téren át a Duna-korzóra is kinyúlnak a rendezvény “csápjai”.

Idén a gyerekek nagyobb teret és önálló színpadon kapnak a Duna-korzónál.

Ötvennél több írót, költőt, műfordítót vesztett el a magyar kultúra az utóbbi két évben, elhunyt mások mellett Karinthy Márton, Vekerdy Tamás, Konrád György, Bart István, Ungvári Tamás, Szőcs Géza, Csukás István, Révai Gábor, Kéri Piroska, Borbás Mária, Ráday Mihály, Kántor Péter, Fabó Kinga és Salamon Pál.

Kapcsolódó

 

könyvhét

átver

Egy hozzászólás itt: “Benne voltál az újságban? – A Könyvhét ideje alatt előfizetés nélkül kutathat 250 év híreiben!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.