Berecz Zsombor Európa-bajnok!

Berecz Zsombor aranyérmet nyert a portugáliai Finndingi Európa-bajnokságon.

A magyar szövetség honlapja szerint az olimpiai kvótás, 2018-ban világbajnok magyar vitorlázó az élről várhatta a pénteki utolsó versenynapot, amelynek első futamában – összességében a kilencedikben – ötödik helyen végzett, ezzel az eredményével pedig a tizedik futamban elért helyezésétől függetlenül megvédte Európa-bajnoki címét.

Az eredmény még nem hivatalos,

azzá csak a zárófutam befejezése után órákkal, az esetleges óvások megtárgyalása, a hivatalos eredménylista nyilvánosságra hozatala, illetve a díjkiosztó után válik.

Berecz Zsombor jól kezdett a kontinensviadalon, ugyanis az első nap után rögtön az élre állt egy-egy negyedik és ötödik hellyel. Ezt követően a második napon kevésbé vitorlázott jól, kilencedik és tizedik helyével összesítésben a második pozícióba csúszott vissza, de a harmadik versenynapot követően – amelyen hatodik, majd hetedik lett – visszavette a vezetést.

Berecz Zsombor. Fotó: Joao Costa Ferreira

Csütörtökön aztán óriási lépést tett az aranyérem felé, ugyanis mindkét futamot megnyerte, pénteki ötödik helyével pedig behozhatatlan, húszpontos előnyre tett szert a Rio de Janeiróban olimpiai aranyérmes, illetve négyszeres világbajnok brit Giles Scott-tal szemben. A viadal honlapja szerint a harmadik pozíciót a svájci Nils Theuninck foglalja el.

Berecz sikerének értékét növeli, hogy nem elsőszámú hajójával és vitorlájával indult, és az Eb-t elsősorban felkészülésnek tekintette az ötkarikás játékokra.

Eredmények

Berecz Zsombor: „Együtt bizseregtem a hajóval…”

Visy Lászi Oszi (hunsail.hu) az Európa-bajnoki győzelem másnapján, még Vilamourában érte el Berecz Zsombort telefonon.

– Visszatekintve, hogyan alakult így ez a fantasztikus öt nap?
„Eredetileg valóban úgy volt, hogy edzésnek tekintjük ez az Európa-bajnokságot, aztán három nap biztonsági vitorlázás után, miután kiderült, elég jól állunk, úgy döntöttünk: hozzuk ki magunkból a maximumot. Ez a semmit nem kockáztató biztonsági vitorlázás egyébként roppant fárasztó dolog: az első három nap nem volt olyan, hogy tizenkilencediknél jobb helyen értem volna fel az első bójához. Innen kellett aztán fizikailag és szellemileg is kimerítő módon felküzdenem magam az első tízbe. A verseny eleje tehát egyrészt nagyon sok energiát emésztett fel, másrészt nem vezetett sehová. A következő, negyedik napon viszont minden összejött. Jól olvastuk a szelet, jól ment a hajó – és a két futam megnyerése után elérhető közelségbe került a győzelem. Még hátra volt az utolsó nap, amikor be kellett fejezni a munkát. Ez egyáltalán nem olyan egyszerű, mikor egy olyan kiváló vitorlázó liheg a nyakadban, mint az olimpiai aranyérmes, sokszoros világbajnok Giles Scott… De a zárónap is jól sikerült, nagyon szépen éreztem a vonalakat a nem túl egyszerű szélben, elöl tudtam maradni kockáztatás nélkül. Itt ötödik lettem, ezzel megvolt az összetett elsőség, a tizedik futamon már el sem kellett indulnom. Megvédtem az Európa-bajnoki címemet.”

Fotó: Joao Costa Ferreira

– Nem gyakori, hogy valaki ilyen erős mezőnyben két futamot nyer egy nap. Mi az a különleges plusz, ami ehhez kell?
„Ez félig-meddig műhelytitok. Minden versenyen, a harmadik-negyedik napig kiismerjük a helyet, a szelet, a mezőnyt. Azután beiktatunk egy olyan napot, amikor már nagyobb magabiztossággal a saját vitorlázásodé a főszerep. Az edzőmmel ezt úgy nevezzük: lifting day. Ez egy fantasztikus érzés, kimész a vízre, behúzod a vitorlát, ledekkeled – és érzed, hogy ez most megvan, ez a nap jó lesz. Az edzőmmel, Mateusz-sal (Mateusz Kusznierewicz, lengyel olimpiai arany-, és bronzérmes finnes, háromszoros világbajnok) minden futam után beszélünk, először én elmondom mit látok, mit gondolok, aztán elmondja ő – és a végén ebből összerakunk egy stratégiát. Csütörtökön, azon a bizonyos negyedik napon az első futam megnyerése után azt mondtam neki: figyelj, tök mindegy, mit beszélünk itt, én a következő futamot is meg fogom nyerni. Úgy éreztem, nem tudok hibázni, jó lelkiállapotban voltam, együtt bizseregtem a hajóval… Ez egy hihetetlen érzés, állapot, szavakkal szinte leírhatatlan.”

– Hogy alakul az olimpiai felkészülésed hátra lévő szakasza?
„Most hazautazom egy hétre. Utána már Portoban folytatom az edzéseket, itt lesz május 5-től a Finn Gold Cup, a hajóosztályunk világbajnoksága. És egyben a csapattársaim számára az utolsó lehetőség, hogy valaki közülük megszerezze az utolsó európai olimpiai kvótát. A horvát Nenad Bugarin, a spanyol Joan Cardona, a cseh  Ondrej Teply – nagy csata lesz, csak egyvalaki juthat ki közülük. Azután keresünk egy jó edzőhelyet, már a közvetlen olimpiai cél érdekében – ez valószínűleg szintén Portugáliában lesz.”

Forrás. Hunsail.hu/MTI

 

berecz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük